V Holandsku predstavili auto budúcnosti
10.7.2017

Stačí mu slnečný pohon a dojazd má až 800 kilometrov.

Budúcnosť automobilového priemyslu je v ich pohone na solárnu energiu. Mnohé automobilky aj vodiči sa tomu však bránia a jedným z ich argumentov proti autám na slnečný pohon je ich dojazd. Pri správnom zaobchádzaní a ideálnych podmienkach na ceste zostanete len niekoľko desiatok kilometrov bez nabitia, aj to s prižmúrenými očami. Vďaka holandskému startupu Lightyear si však tento nedostatok môžeme zo zoznamu pokojne odškrtnúť. Startup Lightyear nedávno predstavil auto Lightyear One – elektrické auto, ktoré je predovšetkým poháňané solárnymi panelmi umiestnenými na kapote. Vďaka nim má vraj až rozprávkový dojazd – 800 kilometrov.

Solárne panely nainštalované na karosérii dobíjajú batériu vozidla v priebehu celého dňa, preto v oblastiach, ktoré netrpia na nedostatok slnečného svetla, dokáže Lightyear One fungovať bez problémov aj bez nabitia. Moderné auto s takýmito úžasnými parametrami by sa malo na komerčný trh dostať už budúci rok. Jedinou jeho nevýhodou je asi len cena, aby ste si ho mohli zadovážiť medzi prvými, mali by ste si začať šetriť už teraz. Bude vás stáť takmer 120-tisíc eur.

Pre porovnanie vám ponúkame graf, ktorý výrobca zverejnil na svojej stránke. Jedná sa o počet nabitých kilometrov za rok podľa slnečnosti jednotlivých svetových miest.

Zdroj: lightyear.one
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA