7 inovácií v turizme
5.5.2021

Cestovanie nie je momentálne jednoduché, nakoľko nám ho znemožňujú obmedzenia spojené s vírusom COVID-19. Napriek tomu existujú možnosti, ako navštíviť vaše vysnívané miesta. Takisto sa neustále objavujú novinky v tejto oblasti, ktoré nám zjednodušia cestovanie v budúcnosti a ktoré ochránia nielen nás, ale aj našu planétu. 

Po veľkú časť roku 2020 nám pandémia COVID-19 zakazovala navštevovať iné domácnosti, sťažovala cestovanie na iné miesta a dovolenky v zahraničí. To malo zničujúci vplyv na odvetvie cestovného ruchu a jeho globálne príjmy poklesli od roku 2019 o masívnych 42,1 percent.

Dopad reštrikcií počas pandémie bol rôzny a dotkol sa spoločenstiev, ktoré sa spoliehajú na prežitie v cestovnom ruchu, ako aj viacerých cestovných spoločností, ktoré museli ukončiť svoju činnosť. Avšak všetky tieto obmedzenia mali aj pozitívny vplyv pomocou cestovateľov a turistov, a to na životné prostredie. Nakoľko sme nemohli cestovať v takej frekvencii, v akej sme boli zvyknutí, znížili sme tým emisie, čo pomohlo životnému prostrediu.

Ponúkame sedem najkreatívnejších noviniek v oblasti cestovania a cestovného ruchu za posledný rok. Niektorí sa snažia pomôcť tým komunitám, ktoré sa spoliehajú na cestovný ruch poskytovaním virtuálnych zážitkov; niektoré smerujú k tomu, aby bolo cestovanie v budúcnosti odolné voči COVID-19; a niektorí dúfajú, že udržia pozitívny vplyv tohto roku na životné prostredie tým, že pomôžu cestovaniu stať sa udržateľnejším.

 

  • Virtuálne prehliadky miest

Zdroj: Kirstin Vang / Visit Faroe Islands

Ste už unavení zo zákazu cestovania? Chýba vám cestovanie, aby ste sa lepšie cítili? Existuje veľké množstvo virtuálnych prehliadok miest, ktoré by ste určite radi videli. Možno sme teraz všetci uzemnení, ale vďaka zázraku internetu môžeme precestovať svet odkiaľkoľvek. Cestovanie môže byť nenahraditeľným zážitkom, ale stále môžeme do svojich domovov vniesť vonkajší svet. Virtuálne prehliadky miest a zaujímavých kútov sveta vám umožňujú preskúmať najrôznejšie destinácie, takže stále môžete mať pocit, že vidíte celý svet, aj keď ste doma.

Faerské ostrovy, územie Dánska, vymysleli spôsob, ako umožniť ľuďom na celom svete absolvovať samostatnú prehliadku súostrovia. Miestni obyvatelia, ktorí spolupracujú na tomto projekte, nosia kamery. Reagujú na požiadavky od virtuálnych cestovateľov, čo by radi videli, a to im umožňuje ovládať ich vlastnú trasu.

  • Virtuálne prehliadky múzeí

virtualna-prehliadka-muzei

Zdroj: Britské múzeum

Navštíviť múzeá a umelecké galérie nebolo za posledný rok ľahké, s obmedzeniami pohybu, kratšou otváracou dobou a obmedzením počtu povolených návštevníkov. Pridajte k tomu rôzne cestovné obmedzenia, ktoré znížili počet turistov vo veľkých mestách a múzeách. Múzeá a galérie teda vítajú iba zlomok ich bežných návštevníkov.

Keď sa však dvere múzeí zavreli, museli sa poohliadnuť po nejakom riešení, ako umožniť návštevníkom kultúrne a umelecké vyžitie inak. Takto sa čoraz obľúbenejšími stali virtuálne prehliadky. Mnoho najslávnejších a najobľúbenejších inštitúcií na svete teraz ponúka bezplatné prehliadky virtuálnych múzeí, a to aj po ich znovuotvorení. Teraz je možné podniknúť výlety do galérie bez toho, aby ste opustili pohovku.

Tu je zoznam najlepších bezplatných virtuálnych prehliadok múzeí na svete:

  1. virtuálna prehliadka múzea Louvre
  2. virtuálna prehliadka Van Goghovho múzea
  3. virtuálna prehliadka Britského múzea
  4. virtuálna prehliadka Vatikánskych múzeí, Rím
  5. virtuálna prehliadka Picassovho múzea v Barcelone
  6. virtuálna prehliadka Národnej galérie umenia, Washington DC
  7. virtuálna prehliadka Guggenheimovho múzea v Bilbau
  8. virtuálna prehliadka prírodovedného múzea
  9. virtuálna prehliadka Národného múzea moderného a súčasného umenia v Soule

 

  • Zníženie emisií uhlíka z pobytov hotelov

goodwings

Zdroj: Goodwings

Dánska platforma pre rezervácie hotelov Goodwings ponúka prístup na základe predplatného k viac ako miliónu hotelov na celom svete za veľkoobchodné ceny. Goodwings je však viac ako priemerná rezervačná stránka; spoločnosť je členom s certifikátom B Corp, ktorého cieľom je zmeniť hotelový priemysel na katalyzátor udržateľných zmien. V prípade spoločnosti Goodwings sú všetky pobyty v hoteloch 100-percentne kompenzované uhlíkom, čo bezplatne podporuje ľudí a planétu.

Jej obchodný model je založený na partnerstvách a ich ambasádormi a marketingovými kanálmi je globálna sieť 100 neziskových partnerov vo viac ako 40 krajinách. Peniaze ušetrené za reklamu sa potom presmerujú na projekty a ľudí, ktorí aktívne pracujú na cieľoch trvalo udržateľného rozvoja.

  • Aplikácia na vytvorenie udržateľného výberu pri cestovaní

Môže byť ťažké sústrediť sa na udržateľnosť pri cestovaní, najmä na neznámom mieste. Francúzsky startup Tookki má riešenie - bezplatnú mobilnú aplikáciu, ktorá používateľom umožňuje nájsť ekologické reštaurácie, hotely, dopravu a ďalšie.

Spoločnosť Tookki zveruje podnikom a aktivitám ich záväzok k udržateľnosti skôr, ako ich uvedie na svojom webe. Používatelia môžu navyše zdieľať miesta a skúsenosti na platforme tak, že budú konať ako „veľvyslanci“. Po overení návrhov spoločnosťou Tookki získava veľvyslanec body, ktoré ponúkajú zľavy a ďalšie výhody v e-shopoch partnerských značiek Tookki.

Aplikácia umožňuje používateľom vyhľadávať udržateľné podniky v blízkom okolí a obsahuje mapu. Zahrnuté sú tiež podrobnosti, ako otváracia doba a telefónne čísla. Okrem aplikácie ponúka Tookki aj „zelené“ zážitky, ako napríklad workshopy s nulovým odpadom a 100 percent organických jedál. Sú určené pre spoločnosti, ktoré ich majú používať mimo pracovných dní a za výhody.

  • „Origami“ dizajn sedadiel v lietadle, by mohol pomôcť urobiť lietanie bezpečnejšie

origami-sedenie-v-lietadle

Zdroj: Universal Movement

Francúzsky dodávateľ vybavenia kabín Safran Aeroszstems uzavrel partnerstvo s britským dizajnérom sedadiel Universal Movement, aby vytvoril sedadlo „Origami“, ktoré vytvára priečky okolo sedadiel ekonomickej triedy.

Dizajn, ktorý sa oficiálne nazýva Interspace Comfort System, má v operadle sedadla dve krídla, ktoré je možné rozložiť tak, aby poskytovali bočnú oporu a bránili v pohybe. Stredné sedadlo je teda voľné a vytvára bariéru medzi sedadlami.

Konkávne polstrované mušle, ktoré majú rovnakú výšku ako sedadlo, je možné nainštalovať na 90 percent úsporných sedadiel, hovorí Safran. Stratégia a inovácie výkonného viceprezidenta spoločnosti Safran Seats Quentin Munier uviedol, že dúfa, že produkt bude na trhu v najbližších mesiacoch, a koncept prémiovej ekonomiky neskôr v tomto roku.

  • Hotel predstavuje bezkontaktné pobyty cez bezplatnú aplikáciu

Zdroj: citizenM

V rámci prispôsobenia služieb spoločnosti súvisiacich s koronavírusmi si teraz môžu hostia vychutnať bezkontaktné pobyty vo všetkých pobočkách hotela citizenM po celom svete. Aplikácia citizenM je zadarmo na stiahnutie a umožňuje návštevníkom zvoliť si pohodlnú úroveň sociálnej interakcie. Všetky miesta v portfóliu firmy sú teraz bezhotovostné a hostia si pomocou aplikácie pred príchodom vyberú izbu.

Registrácia a odhlásenie sa dokončujú v aplikácii a všetky zábavné systémy a systémy okolitého prostredia v izbách sa ovládajú prostredníctvom smartfónu hosťa. Medzi ďalšie bezpečnostné opatrenia zavedené v hoteloch patrí hodinové čistenie oblastí s vysokou premávkou vrátane výťahov a odstránenie kobercov vo všetkých izbách. Služba upratovania izieb je odteraz vyžiadateľná, takže sa návštevníci môžu vyhnúť tomu, aby do ich izby niekto vstúpil počas pobytu. Aplikácia tiež poskytuje vyhľadávací filter na dochádzkové vzdialenosti a miestne zľavy, ktoré zvýrazňujú atrakcie v okolí.

Takáto aplikácia by bola vhodná vo väčšine hotelov, aby sa hosťom ale aj personálu v hoteloch uľahčila práca.

  • Využívanie robotov v hoteloch a na letiskách

Technológia robotiky je jednou z najvzrušujúcejších foriem technológie cestovania a neustále sa zdokonaľuje. Napríklad v hoteloch boli roboti využívaní v rolách podobných vrátnikom, ktorí pomáhajú pozdraviť hostí, keď prídu, a poskytnúť im informácie. Niektoré hotely ešte viac rozšírili svoje použitie a zapojili ich do čistenia a manipulácie s batožinou.

V reštauráciách môžu mať roboti potenciálne úlohu pri príprave jedla a obsluhe jedál. Na letiskách sa dajú použiť na detekciu skrytých zbraní, zatiaľ čo niektorí výrobcovia pomocou robotiky vytvárajú aj batožinové kufre, ktoré cestovateľov inteligentne sledujú. Cestovné kancelárie ich navyše používajú na predbežnú kontrolu, vďaka čomu sú čakacie doby pre zákazníkov produktívnejšie.

Rovnako ako v prípade mnohých ďalších technologických trendov v cestovnom priemysle, aj v dôsledku reakcie na COVID-19 sa použitie robotov skutočne zvýšilo, najmä preto, že majú potenciál na zníženie kontaktu medzi ľuďmi.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk pravidelne informuje o novinkách v oblasti inovácií. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Realizuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA