Aktuálne trendy vo vývoji smartfónov pre rok 2022
31.3.2022

Smartfóny sa stali bežnou súčasťou nášho života, bez ktorej si väčšina ľudí už len ťažko vie predstaviť svoj súkromný a pracovný život. Vďaka neustálym inováciám prinášajú stále nové nástroje na prácu, zábavu, vzdelávanie a uľahčenie každodenného života. Aké sú aktuálne trendy vo vývoji týchto inteligentných zariadení? 

Dosiahli už technológie smartfónov svoj vrchol? Svet týchto zariadení sa intenzívne mení. Kedysi boli ľudia nadšení z používania technológie 2G, teraz sa stáva štandardom technológia 5G. Výrobcovia sa snažia neustále zlepšovať okrem dizajnu samotných zariadení napríklad aj výdrž batérie, zobrazovanie farieb, kvalitu displeja či fotoaparátu a mnoho ďalších vecí. Medzi najlepších a najinovatívnejších výrobcov patria nielen mená ako Samsung, Apple, ale aj rýchlorastúce čínske značky Xiaomi, Oppo či Vivo. Aj v roku 2022 užívateľský komfort a zážitok z používania smartfónov celkovo opäť narastá. Toto sú aktuálne trendy vo vývoji smartfónov. 

Zameranie sa na 5G
Na trh prichádza čoraz viac zariadení s podporou technológie 5G. To je v súlade s očakávaniami spotrebiteľov, ktorí považujú 5G za dôležitý faktor nákupu smartfónov v roku 2022. Pre spotrebiteľov znamená 5G rýchlejšie nahrávanie súborov a videí, alebo streamovanie vo vyššej kvalite bez oneskorenia. Je to tiež príležitosť pre ešte lepšie herné zážitky a výrazne jednoduchšiu prácu s inými inteligentnými zariadeniami či virtuálnou realitou. 

Umelá inteligencia
Mobilný svet v roku 2022 ešte výraznejšie ovplyvňuje umelá inteligencia. Alexa, Siri a Google Assistant sú dôkazom. No aj mnohé ďalšie mobilné aplikácie používajú systém rozpoznávania hlasu. S umelou inteligenciou súvisí aj systém rozpoznávania tváre, pomocou ktorého sa dá napríklad odomknúť smartfón či potvrdiť platba. Algoritmy dokážu tvár užívateľa rozpoznať aj po tom, čo si dá na seba slnečné okuliare či si nechá narásť fúzy. 
 

Zlepšenie mobilnej bezpečnosti
Bezpečnosť mobilných zariadení je čoraz väčšou témou. Počet kybernetických útokov na veľké spoločnosti, ale i individuálnych užívateľov sa zvyšuje. Spotrebitelia si preto čoraz viac uvedomujú možné riziká zneužitia ich citlivých údajov. Vývojári smartfónov sa tak ešte viac zameriavajú na poskytovanie vylepšenej mobilnej bezpečnosti zákazníkom.

Rýchle nabíjanie
Používatelia môžu v tomto roku očakávať ešte rýchlejšie, a pritom stále bezpečné možnosti nabíjania svojich smartfónov. Čoraz viac značiek má vo svojom portfóliu produkty, ktoré je možné nabiť z 0 na 50 % v priebehu niekoľkých minút. Najlepším príkladom je smartfón Vivo iQOO 7, ktorý ponúka výkon nabíjania až 120 W. Jeho batéria s kapacitou 4000 mAh sa podľa výrobcu plne nabije z 0 na 100 % za približne 18 minút. 

Rolovateľné a skladacie smartfóny
Na trhu sa čoraz viac uplatňujú rolovateľné a skladacie a displeje. Značka smartfónov OPPO uviedla pre rok 2021 telefón OPPO X 2021. Rolovateľný displej sa vysúva ako kniha, aby sa následne zväčšil na veľkosť malého tabletu. 6,7-palcový displej sa dokáže natiahnuť do šírky, a to až do uhlopriečky 7,4 palca. Tieto displeje otvárajú ďalšie možnosti pre produktivitu, zábavu a každodenné používanie. Koncom septembra 2022 príde na trh nová verzia OPPO X 2022. Čoraz väčšiu popularitu si získavajú aj skladacie smartfóny s displejom v tvare “véčka”. Tieto displeje je možné ohýbať so zachovaním ich plnej funkčnosti. Najznámejším z nich je v súčasnosti Samsung Galaxy Z Flip 3. 

 

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA