Atraktívne a efektné riešenie výpadku elektriny – lampa na olivový olej O-live
20.3.2018

Na aktuálnom ročníku podujatia Tech Inno Day, ktorý organizuje univerzitný inkubátor STU InQb, získala prvé miesto mladá dizajnérka Nina Protušová so svojím modelom núdzovej lampy O-live. Porotu zaujala nápadom, využiteľnosťou a samotným produktom, ktorý rieši reálny problém. Pomôže pri výpadku elektrického prúdu, pri kempovaní či núdzovom prenocovaní mimo elektriny.

Ako by ste predstavili seba a svoj projekt?

Som študentkou 5. ročníka na Fakulte architektúry STU v odbore Dizajn. Môj projekt O-live bol výsledkom školskej ateliérovej práce na tému Dizajn pre blackout – výpadok prúdu. Bol to menší projekt, ale keďže mal dobré ohlasy u pedagógov, rozhodla som sa, že ho rozpracujem.

Lampa O-live využíva na spaľovanie olivový olej. Je ľahko dostupný, keďže je súčasťou vybavenia takmer každej kuchyne. V prípade masívneho výpadku prúdu budú baterky, batérie a sviečky nedostatkovým tovarom.

Stojíte teda len za dizajnom lampy?

Na začiatku som mala nápad – vytvoriť kompaktný produkt, ktorý by v prípade výpadku elektriny pokryl základné potreby – svetlo, teplo, ohrev jedla a nabitie telefónu. Chcela som sa vyhnúť petroleju, keďže jeho výpary sú škodlivé a zapáchajú, a tak som hľadala alternatívy. Po rešerši som zistila, že práve olivový olej využívajú ľudia v podomácky vyrobených lampách. Naštudovala som si jeho použitie a vyskúšala som si horenie na modeli.

Lampa sa dá využiť len pri výpadku prúdu? Aké sú jej výhody napríklad v porovnaní so sviečkami?

To bola jeho počiatočná úloha. Mohol by však byť využiteľný aj pre turistov, napríklad na stanovačky či chaty. Hlavnou výhodou je svetlo, ktoré je omnoho intenzívnejšie ako napríklad pri sviečke, je možné použiť omnoho širší knôt a olej je možné dopĺňať. Súčasťou mojej lampy je zrkadielko, ktoré sa používalo pri starých olejových lampách, vďaka nemu je možné zvýšiť svietivosť a nasmerovanie svetla.

Ako dlho vydrží horieť?

Jeden liter oleja sa spáli za 150 hodín horenia, nádobka v lampe má 250ml, čo vydrží približne 22 hodín.

Je rozdiel medzi pravým talianskym či gréckym a lacnejším variantom?

V rámci experimentov som skúšala oba druhy, no v horení nebol rozdiel. Navyše, je možné použiť aj olej, ktorý už bol zužitkovaný na varenie. Vieme, že by sa nemal vylievať do výlevky a následne do kanalizácie, preto práve lampa môže byť spôsob na jeho ďalšie využitie.

Existuje jeden prototyp?

Ide skôr o model, ktorý sa mi podarilo zostrojiť vďaka kovovýrobe pána Jozefa Blechu. Model sa dá rozložiť, zložiť, horí a svieti, no je potrebné dotiahnuť poslednú časť, ktorou je nabíjanie telefónov. Elektrický obvod s Peltierovým termočlánkom a chladičom funguje vo veľkom modeli, zatiaľ sa mi ho nepodarilo vtesnať do kompaktnej časti lampy. Tento článok vyrába elektrickú energiu z tepla, jedna jeho časť však musí byť neustále chladená. Dalo by sa to vyriešiť chladičom, aký majú osobné počítače, to si však už vyžaduje profesionálny vstup elektrotechnika. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla vystúpiť na podujatí Tech Inno Day, chcela som nájsť niekoho, kto by sa na túto časť podujal. Som dizajnér a napriek tomu, že som sa pri formovaní lampy čo-to podučila, s elektrickými obvodmi potrebujem pomoc.

Zhrňme si všetky funkcie lampy O-live, aké sú?

Hlavnou funkciou je poskytnutie svetla. Súčasťou lampy je aj horák nad plameň, na ktorom sa dá zohriať jedlo. Ďalej k nej patrí zrkadielko, slúžiace ako krytka a zároveň ako nástroj na orientáciu svetla, v rukoväti sa nachádzajú núdzové zápalky a poslednou funkciou je spomínaná nabíjacia stanica.

Kto vám najviac pomohol a akým spôsobom?

Jedným z dvoch ľudí, ktorí mi pomohli najviac, bol môj pedagóg doc. akad. soch. Peter Humaj, s ktorým som projekt konzultovala, druhým bol pán Blecha zo spoločnosti, ktorá spracuje kovy. Pomohol mi so samotnou konštrukciou modelu. Niektoré jeho časti, krytka a rúčka, sú vyrobené na 3D tlačiarni, s nimi mi pomohlo laboratórium FabLab v Mlynskej doline.

Čo pre vás znamená slovo inovácia?

Doštudovať univerzitu a zamestnať sa. Plánujem pokračovať vo vývoji lampy, rada by som si okolo seba vytvorila tím ľudí. Chcela by som sa venovať dizajnu, som otvorená spolupráci s inými študentskými tímami, ktoré majú myšlienku a potrebujú jej dodať vizuálnu stránku alebo ju kvalitne odprezentovať.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Doštudovať univerzitu a zamestnať sa. Plánujem pokračovať vo vývoji lampy, rada by som si okolo seba vytvorila tím ľudí. Chcela by som sa venovať dizajnu, som otvorená spolupráci s inými študentskými tímami, ktoré majú myšlienku a potrebujú jej dodať vizuálnu stránku alebo ju kvalitne odprezentovať.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA