Budúcnosť peňazí
5.1.2023

Drvivá väčšina z nás sa v každodennom živote spolieha na peniaze. Mena je zároveň akýmsi systémom obchodovania s ľudským časom. Za posledných pár desaťročí sa používanie peňazí v našej spoločnosti výrazne posunulo. Veď online bankovníctvo sa začalo využívať až koncom 90. rokov minulého storočia a dnes už si bez neho nevieme predstaviť bežný život. 

Možnosti budúceho vývoja peňazí nám môžu poskytnúť nový pohľad na našu osobnú finančnú situáciu. Povedomie o tom, ako sa peniaze vyvíjajú, zas môže ľuďom pomôcť robiť rozumnejšie finančné rozhodnutia. Niektoré prognózy predpovedajú úplne inú formu peňazí, akú poznáme dnes. Bude to však skutočne tak? 
Kryptomeny sa v priebehu niekoľkých rokov zmenili z digitálnych noviniek na technológie s miliardovou hodnotou a potenciálom zmeniť globálny finančný systém. Bitcoin a stovky ďalších kryptomien sa čoraz častejšie držia ako investície a nakupuje sa za ne všetko od softvéru cez nehnuteľnosti až po nelegálne drogy. Rýchlo sa však rozvíja aj nový a komplexnejší systém – mobilné platobné riešenia. Nové technológie poskytujú nové spôsoby realizácie platieb a prevodov peňazí prostredníctvom mobilných telefónov, aplikácií, riešení Bluetooth a podobne.

Digitálne bankovníctvo sa stáva normou
O digitalizovanom bankovníctve hovoríme vtedy, keď sa bankové služby vykonávajú online s cieľom znížiť riziko, zvýšiť efektívnosť a lepšie slúžiť klientom. Osobného bankovníctva postupne ubúda. To sa ešte zrýchlilo počas pandémie COVID-19. Keďže pobočky komerčných bánk sa čoraz rýchlejšie stávajú bezkontaktnými a automatizovanými, je logické, že budúcnosť peňazí bude pokračovať týmto smerom.

Krajiny smerujú k bezhotovostnej spoločnosti
Mnohé krajiny sa namiesto hotovosti uberajú smerom digitálnych platieb. Hoci to môže znieť futuristicky, život vo svete bez fyzických peňazí nie je nič nereálne už teraz. A to aj vďaka jednoduchosti a pohodliu digitálnych platobných systémov, ako napríklad Google Pay.
 

Kryptomeny
Hoci je tento druh platidla pre mnohých ľudí stále neznámym pojmom, v posledných dvoch desaťročiach sa stali celosvetovým hitom. Kryptomeny ako Bitcoin využívajú technológiu blockchain na získanie decentralizácie, transparentnosti a nemennosti vo svete online bankovníctva. Nie každý však kryptomenám dôveruje, keďže sú až notoricky známe svojou volatilitou a podliehajú reguláciám štátu.

Digitálna mena založená na blockchaine je životaschopnou cestou pre budúcnosť peňazí. Veľké banky, účtovné firmy, softvérové spoločnosti a vlády investovali milióny do výskumu kryptomien alebo minimálne do projektov blockchainu.

Pre zástancov sú kryptomeny demokratizačnou silou, ktorá centrálnym bankám a burzám uberá moc nad tvorbou a kontrolou peňazí. Kritici však tvrdia, že táto nová technológia nie je dostatočne regulovaná a posilňuje postavenie zločineckých skupín či teroristických organizácií. Ťažba kryptomien je podľa nich neekologická. Spotrebúva elektrickú energiu a je škodlivá aj pre životné prostredie. 

Finančné regulačné orgány sa teraz snažia reagovať. Regulácie sa vo svete značne líšia, pričom niektoré vlády kryptomeny prijímajú a iné ich používanie zakazujú alebo obmedzujú. Centrálne banky na celom svete zvažujú zavedenie vlastných digitálnych mien, aby konkurovali rozmachu kryptomien.

Pri súčasnom turbulentnom vývoji niekedy ťažko predpovedať, čo nás čaká už o jeden, dva, nie to ešte o desať či dvadsať rokov. Preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa bude podoba peňazí, tak ako ich poznáme dnes, formovať v budúcnosti.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA