Celoeurópsky hackathon s cieľom vyvinúť inovatívne riešenia na prekonanie spoločenských problémov súvisiacich s koronavírusom
22.4.2020

Európska komisia a členské štáty EÚ 14. apríla 2020 vyhlásili výzvu na účasť na hackathone s úmyslom spojiť inovátorov, odborníkov a podnikateľov v celej Európe. Cieľom je vyvinúť inovatívne riešenia pre súčasnú situáciu spojenú s ochorením Covid-19. Hackathon pod vedením Európskej inovačnej rady sa bude konať 24., 25. a 26. apríla 2020 a je štruktúrovaný podľa kategórií problémov, ktoré si vyžadujú krátkodobé riešenia týkajúce sa koronavírusu v oblastiach zdravia a života, kontinuity podnikania, práce a vzdelávania na diaľku, sociálnej a politickej súdržnosti, digitálneho financovania a otvorenej kategórie pre ďalšie výzvy.

Európska komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabriel uviedla: "Tento celoeurópsky hackathon je príkladom toho, ako sa Európa môže spojiť v čase krízy. Je inšpirujúce byť svedkom tohto prejavu solidarity našej komunity inovátorov. Tie najtalentovanejšie mysle urobia všetko pre to, aby našli riešenia pre krízu spojenú s koronavírusom a podporili našich občanov. Toto je európska inovácia v akcii."

Na hackathone sa zúčastní všetkých 27 členských štátov EÚ, ako aj Nórsko, Izrael, Švajčiarsko, Turecko, Ukrajina a Spojené kráľovstvo. Víťazné riešenia budú pozvané, aby sa pripojili k platforme Európskej rady pre inovácie, ktorá im uľahčí spojenie s koncovými používateľmi (napr. nemocnice) a poskytne im prístup k investorom, nadáciám a iným finančným možnostiam podpory z celej Európskej komisie.

Dokážete to hacknúť? Zaregistrujte sa teraz na webovej stránke EUvsVirus Hackathon, aby ste sa stali súčasťou riešenia!

O inováciách v rôznych oblastiach pravidelne informuje národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Realizuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra prostredníctvom operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA