Červená pre automatizáciu? V Tesle to vraj s robotmi prehnali
1.8.2018

Elon Musk priznáva, že spravil chybu.

Automatizácia sa postupne stáva štandardom masovej výroby. Predovšetkým v automobilovom priemysle čoraz viac dominuje nad ľudskou prácou, keďže so sebou prináša nesporné výhody ako skrátenie trvania procesu výroby alebo tiež zníženie produkcie chybných výrobkov. Okrem toho v dlhodobej perspektíve prináša firmám zníženie nákladov za mzdy a tým pádom celkových výrobných nákladov. Žiaľ, automatizácia v priemysle so sebou prináša aj negatívne následky a reč nie je o strate pracovných miest.

Je dosť možné, že pre tieto negatíva sa veľké automobilky postupne vrátia k ľudskej práci. Medzi zástancov tohto kroku patrí aj Elon Musk, inovátor a vizionár, ktorý stojí za vznikom spoločnosti Tesla - automobilky, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou elektromobilov so sídlom v Silicon Valley. Musk nedávno pripustil, že rozhodnutie nahradiť pracovníkov automatizovanými robotmi bol pre spoločnosť krok vedľa.

V rozhovore pre americkú televíziu CBS prezradil, aký dopad má automatizácia na výrobný proces a zároveň na celkovú kvalitu zhotovených modelov. Podľa Muska sú ľudia mnohokrát podceňovaní a veľké spoločnosti by si mali lepšie rozmyslieť, do akej miery automatizujú svoje výrobné procesy. „Dostali sme šialený nápad vytvoriť zložitú sieť dopravníkových pásov v našej továrni, no v konečnom dôsledku to vôbec nefungovalo a tak sme sa rozhodli celý systém zrušiť,“ hovorí Musk pre CBS. Ďalej tiež pripustil, že nadmerná robotizácia mala na Teslu negatívny dopad.

Aký je hlavný problém nadmernej automatizácie výroby? Rýchla automatizácia prináša častejšie chyby výroby, čo sa v konečnom dôsledku pretaví aj do vyšších nákladov spoločností.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA