Elon Musk od základov mení pravidlá letov do vesmíru!
29.12.2017

Aké novinky prináša raketa Falcon Heavy?

Elon Musk sa pripravuje štart rakety Falcon Heavy. Nedávno prostredníctvom sociálnej siete Twitter zverejnil nové fotografie potvrdzujúce, že kozmický gigant je pripravený pokoriť vesmír. Podarí sa Muskovi zmeniť pravidlá vesmírneho cestovania?

Falcon Heavy je dlhý až 70 metrov a je to najväčší raketový systém z dielne projektu SpaceX. Podľa slov Elona Muska sa zároveň jedná o najsilnejší systém, aký kedy ľudstvo vypustilo do vesmíru. To však zďaleka nie je jeho jediné prvenstvo. Na prvý pohľad sa tri pohonné motory na fotke ponášajú na svojho predchodcu – Falcon 9, ktorý fungoval ako prenosný systém a vypúšťal do zemského orbitu satelity alebo náklady zásob, no Falcon Heavy má oveľa významnejšiu misiu – nielenže znesie väčšie náklady, jeho zásluhou pocestujú ľudia na Mars.

V čom je novinka z dielne SpaceX taká prevratná? Raketové súčiastky stoja desiatky miliónov dolárov a väčšinou slúžia na jednorazové použitie. Jediná cesta do vesmíru tak stojí až stovky miliónov dolárov, pričom Falcon Heavy má odhadnuté náklady na symbolických 90 miliónov dolárov. Ušetrené stovky miliónov by tak mali mať dopad na pokles cien vesmírnych letov. Cesta na Mars sa síce tak skoro neocitne v ponuke last minutov, ale možno to nie len vízia vzdialenej budúcnosti.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA