Gymnazisti z Malaciek prezentovali svoje inovácie primátorovi mesta
2.2.2018

Výborné výsledky inovačného workshopu.

Inovačný workshop národného projektu inovujme.sk absolvovali žiaci tretieho ročníka gymnázia na Ul. 1. mája 8 v Malackách. Pod vedením lektorov v dvoch skupinách prichádzali na to, ako inovovať prostredie vo svojom meste. Zadanie bolo jednoduché – oživiť zámocký park a kaštieľ. Pomocou kreatívneho myslenia, pozitívneho postoja a ich vlastných schopností prišli na niekoľko zaujímavých nápadov.

Lektori ich previedli inovačným procesom a prostredníctvom hier, kvízov a rozhovorov si osvojili novú techniku kreatívneho myslenia. Na záver workshopu sa dočkali prekvapenia v podobe návštevy primátora mesta Malacky Juraja Říhu. Žiaci mu predstavili svoje inovatívne nápady z oblasti športu, kultúry, ale aj podnikania. „Do zámockého parku by sme radi osadili tabule s maľbami, náučnými textami a historickými fotografiami mesta. Zorganizovali by sme v ňom hudobný festival, na ktorom by sa mohli predstaviť interpreti z regiónu. Jestvujúcu fontánu by sme radi obostavali lavičkami. V jednej časti parku by sme vytvorili miesto pre relax, napríklad vybudovaním spoločného grilu a altánku,“ opisuje nápady svojej triedy tretiačka Sabina Moravčíková. Ceremoniál odovzdávania cien mesta, omše pod holým nebom či športová stromová dráha – to sú len niektoré z desiatok ďalších študentských inovácií pre park a kaštieľ.

Primátor mesta reagoval na prezentácie veľmi pozitívne a študentov oboznámil o plánovaných aktivitách. „Mnoho zo zámerov, ktoré študenti spomenuli, už mesto realizuje. Niektoré nápady ma však milo prekvapili a určite ich posuniem svojim ľuďom na úrade. Teším sa, že v Malackách máme toľko kreatívnych a odvážnych mladých ľudí,“ hovorí primátor mesta Juraj Říha.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA