Hradská hora plná inovácií od lesníkov
12.2.2018

Ako inovovať prímestský les Hradská hora tak, aby sa z neho stalo atraktívne miesto na oddych. To bola úloha, ktorú riešili v rámci inovačného worshopu študenti Strednej odbornej škole lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku.

Okrem vlastného pozdravu „Lesu zdar“ a najdlhšieho názvu spomedzi stredných škôl, ktoré sme doteraz navštívili, má táto škola niekoľko ďalších špecifík. Možno spomenúť napríklad Hrádocké arborétum, ktorého história siaha až do roku 1886 a momentálne má viac než 830 rôznych druhov drevín, alebo fakt, že škola existuje už 222 rokov.

Inovačný workshop absolvovali 1. februára 2018 štvrtáci zo študijného odboru Lesníctvo – lesnícka prevádza v rámci národného projektu inovujme,sk, ktorý pripravuje Slovenská inovačná a energetická agentúra. Osemnásť chlapcov a štyri dievčatá prichádzali s lektorom Arturom na to, ako inovovať Hradskú horu. Prímestský les má okrem rizika, že tam stretnete medveďa, alebo bajkerov, ktorí si v ňom postavili dráhu, veľký potenciál.

Študenti navrhli niekoľko riešení, ako doň priniesť rekreantov nielen z Liptovského Hrádku, ale aj z okolia. Medzi najzaujímavejšie návrhy patrila kyvadlová doprava z okolitých liptovských miest a obcí, výstavba lanovej dráhy v korunách stromov, zverník pre chov zvierat, spoločné oberačky lesných plodov či altánky, v ktorých si môžu návštevníci oddýchnuť s celou rodinou.

Na záver inovačného workshopu prezentovali študenti svoje nápady pedagogickému zástupcovi riaditeľa školy Edmundovi Hatiarovi a technicko-ekonomickému zástupcovi Pavlovi Krupovi. „Zaujali ma mnohé zo študentských inovácií. Je v záujme nás všetkých pritiahnuť pozornosť širokej verejnosti na Hradskú horu a rozvinúť jej potenciál. Zvažujeme, že sa spojíme s miestnym spolkom aktivistov MAS a ponúkneme im nápady našich študentov,“ hovorí Edmund Hatiar.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA