Komunikácia so zosnulými už nemusí byť realitou iba vo filmoch či knihách
31.5.2023

Vďaka umelej inteligencii vo forme chatbotov, hlasových asistentov alebo avatarov dokážeme vyvolať dojem, že sme v kontakte s ľuďmi, ktorí už nie sú medzi nami. A veľa ďalšieho.

Aj keď je AI a jej vplyv na ľudstvo momentálne veľmi populárnou a často diskutovanou témou, v rôznych formách nás sprevádza už desaťročia. Postavy vo videohrách, smartfóny, internetové prehliadače, algoritmy na sociálnych sieťach a mnohé ďalšie príklady sú dôkazom, že je súčasťou našich každodenných životov, aj keď si to často vôbec neuvedomujeme. Jednoducho sme si zvykli.

Premýšľali ste však niekedy, že by ste si vďaka umelej inteligencii dopisovali, či dokonca sa rozprávali so svojimi zosnulými priateľmi alebo príbuznými? Akokoľvek zvláštne až desivo to môže znieť, v súčasnosti sa už táto možnosť stáva realitou. Spoločnosti pracujúce s AI pomocou údajov v audiovizuálnej a textovej forme dokážu vytvoriť virtuálneho hlasového asistenta alebo chatbota, ktorý dokáže vyvolať dojem, že sa bavíte s konkrétnymi ľuďmi, ktorí už nie sú medzi nami. Viete teda viesť konverzáciu napríklad so zosnulými rodičmi  či starými rodičmi, prípadne rodičia s deťmi, ktoré ich za rôznych okolností opustili predčasne. Pri rýchlosti technologického vývoja sa predpokladá, že v krátkom čase budeme mať dočinenia s virtuálnymi osobami v audiovizuálnej podobe, ktoré pri komunikácii nebudeme vedieť rozoznať od skutočných. Vedci a psychológovia sa domnievajú, že táto technológia dokáže pomôcť ľuďom vyrovnať sa so smrťou blízkych osôb. Samozrejme, ak nájdeme spôsob, ako ju správne použiť. Paradoxne môže totiž vyvolaný pocit, že je zosnulý stále medzi nami, trúchlenie predĺžiť. 
 

Prebiehajú tiež diskusie o tom, či je eticky v poriadku po smrti jednotlivca pracovať s jeho „digitálnou stopou“, alebo by mal na takúto manipuláciu s jeho zvukovoobrazovým a textovým materiálom dať počas života súhlas. Podobné polemiky sa vedú napríklad medzi umelcami. S ich prejavom sa týmto spôsobom manipuluje už za ich života, no máme možnosť počuť napríklad nahrávky zosnulých spevákov a speváčok, v ktorých spievajú texty súčasných piesní spôsobom, ktorý je nerozoznateľný od ich originálneho prejavu. Niektorí žijúci sa už proti takémuto spracovaniu ich prejavu bránia právnymi krokmi. Umenie je, podobne ako trúchlenie, len ďalšou z množstva sfér, v ktorých umelá inteligencia doslova „mení hru“. 

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.
 

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA