Nositeľná elektronika a jej pozitívny vplyv na zdravie
28.6.2022

Nositeľné technológie sú malé elektronické zariadenia, ktoré môžu ľudia nosiť priamo na svojom tele, a to pokojne počas celého dňa. Najznámejším príkladom sú inteligentné hodinky. Tieto zariadenia dokážu zhromažďovať rozsiahle údaje o osobnom zdraví používateľov. Pomáhajú sledovať výdaj energie, cvičenie, mieru stresu, hladinu kyslíka v krvi, správne držanie tela, kvalitu spánku, pokles kognitívnych funkcií a mnohé ďalšie funkcie súvisiace nielen so zdravím.

Nositeľná elektronika tiež dokáže upozorniť na rizikové faktory, ktoré môžu neskôr ovplyvniť zdravie. Niektoré zariadenia dokonca vedia odoslať zdravotné informácie používateľa lekárovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi v reálnom čase. Predpokladá sa, že dopyt po nositeľných zariadeniach bude aj v najbližších rokoch rásť, keďže čoraz viac spotrebiteľov prejavuje záujem o informácie o svojom zdraví či o zdieľanie takýchto údajov. Okrem toho sa konektivita a funkcionalita zariadení neustále rozširuje s vývojom presnejších senzorov. Väčšinu moderných funkcií dnes ponúkajú inteligentné hodinky vrátane najznámejších Apple Watch či Samsung Watch. No už aj spoločnosť Google investuje do sektoru nositeľných technológií, keďže pred pár rokmi prevzala značku Fitbit. Rovnako ako Apple či Samsung aj táto firma vidí potenciál pre dlhodobý rast v tomto odvetví. 

Fitness náramky

Prvé nositeľné fitness náramky boli vybavené senzormi na sledovanie fyzickej aktivity a srdcovej frekvencie používateľa. Niektoré z prvých modelov, ako napríklad FitBit Flex, boli obľúbené pre ich elegantný vzhľad, schopnosť sledovať kroky pomocou piatich indikátorov a schopnosť synchronizovať sa s množstvom aplikácií pre smartfóny. Neskôr vstúpili na trh ďalší hráči, ktorí ešte viac zrýchli vývoj týchto zariadení.

Inteligentné hodinky

Inteligentné hodinky sú podobné štandardným nositeľným fitness náramkom v tom, že ponúkajú výhody pri cvičení a sledovaní zdravia.

Navyše však ponúkajú funkcie, ktoré sú prítomné štandardne na mobilných zariadeniach vrátane upozornení, správ a telefónnych hovorov. Nedávny pokrok z nich urobil ešte životaschopnejšie zdravotnícke nástroje. Aplikácia Apple Heart Studz si v roku 2017 získala popularitu pre svoju schopnosť monitorovať srdcový rytmus a upozorniť používateľov, ak zaznamenajú fibriláciu predsiení. Funkcia merania EKG srdca, sledovanie menštruačného cyklu či meranie hladiny kyslíka v krvi sú už bežnou súčasťou nielen hodiniek od firmy Apple, ale aj ďalších značiek.

Zariadenie na meranie tlaku

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý rok zomrie na komplikácie súvisiace s vysokým krvným tlakom až vyše 9 miliónov ľudí. Ale mnohí ľudia s hypertenziou si ani neuvedomujú, že ju majú. Diagnostika a liečba v takom prípade prichádzajú často neskoro. Prínosom môžu byť práve inteligentné zariadenia. Spoločnosť Omron uviedla na trh ešte v roku 2019 prvý nositeľný tlakomer s názvom HeartGuide. Používatelia majú možnosť ukladať, sledovať a zdieľať svoje údaje so svojím lekárom a zároveň získavať prehľad, aby mohli určiť, ako osobné návyky ovplyvňujú ich krvný tlak. No meranie tlaku v súčasnosti ponúka aj čoraz viac bežných inteligentných hodiniek od známych značiek, ako je napríklad Samsung. Ich výsledky bývajú čoraz presnejšie, a to aj vďaka nutnosti ich pravidelnej kalibrácie. V prípade hodiniek Samsung sa kalibrácia vykonáva spolu s tradičným tlakomerom.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA