Nositeľné technológie: šperky, oblečenie a obuv
2.6.2021

Tak ako sa technológia dotýka všetkých aspektov každodenného života, takisto preniká i do oblasti módy. Prvky technológie sú integrované aj do vlastností samotného oblečenia. Éra „prepojeného oblečenia“ je už tu a vytráca sa z ríše noviniek, pretože sa toto oblečenie a doplnky stali našou súčasťou. Už to nie sú len naše predstavy, ako by mohli byť technológie zakomponované do našich odevov a doplnkov, ktoré si obliekame. Na trhu momentálne existuje nespočetné množstvo nositeľných technológií a startupy neustále prichádzajú s novými produktami, ktoré vám uľahčia alebo spríjemnia váš deň alebo vaše tréningy.

Šperky a doplnky

Nositeľná technológia je na trhu už nejaký čas. Objavila sa pred niekoľkými rokmi a postupne sa vyvíjala od prvých fitness náramkov FitBit až po najnovšie iterácie hodiniek Apple Watch a Google Glass. Teraz módni lídri spájajú formu a funkciu, aby nositeľné technológie boli štýlovejšie a funkčnejšie.

Spoločnosť Amazon predstavila v roku 2019 inteligentný prsteň Echo Loop, ktorý umožňuje predvolať asistenta Alexa na požiadanie a telefonovať.

Fínska spoločnosť Oura vyrába inteligentné prstene, ktoré sledujú aktivitu používateľov vrátane kvality spánku, srdcového rytmu, telesnej teploty a ďalších.

Módne značky a startupy tiež nadväzujú partnerstvá s cieľom vytvoriť prepojiteľné doplnky, ako náramky, prstene a náhrdelníky. V minulosti spolupracovali značky Tory Burch a Fitbit, ako aj Swarovski a Misfit Wearables. 

Odevy

Okrem šperkov vkladajú najnovšie inovácie módnych technológií hardvér spojený s aplikáciou priamo do oblečenia, ktoré nosíme. Čo nám ponúka nové možnosti ich využitia.

Od roku 2017 sa spoločnosti Levi’s a Google spojili na rade inteligentných džínsových búnd, ktoré dokážu rozpoznať gestá a vykonávať rôzne úkony, ako napríklad prehranie ďalšej skladby vo vašom obľúbenom zozname skladieb alebo odmietnutie prichádzajúceho hovoru. Používatelia si prispôsobia svoje ovládacie prvky gest v sprievodnej aplikácii.

Tieto bundy sa spoliehajú na materiál, ktorý spoločnosť Google vyvinula pod názvom Jacquard Threads, prvá digitálna platforma vytvorená v plnom rozsahu pre inteligentné odevy. Nite sú vyrobené z veľmi tenkých vodivých kovových zliatin, ktoré môžu byť tkané do prírodných a syntetických vlákien a integrované pomocou zabudovaných senzorov. Sú dokonca umývateľné v práčke.

Spoločnosť Samsung tiež predviedla prepojené technologické odevy, ktoré vyzerajú ako oblečenie, ktoré už nosíte. Ich oblečenie určené na cvičenie Body Compass obsahuje skryté senzory, ktoré dokážu sledovať vaše tréningy alebo wellness metriky, zatiaľ čo ich Smart Suit obsahuje manžetové gombičky s ovládaním pomocou aplikácie.

Obuv

Svoje miesto na trhu si získavajú tiež inteligentné topánky.

Rada tenisiek Nike Adapt umožňuje používateľom elektronicky ovládať prispôsobenie ich šnúrok na topánkach a prispôsobiť si osvetlenie topánky pomocou aplikácie, zatiaľ čo tenisky Under Armour HOVR sú vybavené senzormi sledujúcimi aktivitu.

Spoločnosť Lechal vyrába topánky na podporu navigácie, ktoré sa pripájajú k mapovacej aplikácii a pôsobia na vaše chodidlá jemnými vibráciami, aby vás naviedli „neviditeľne, ale intuitívne“.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA