Pizza pripravená robotmi má hneď niekoľko výhod
18.10.2017

Netradičná reštaurácia sa teší veľkému úspechu.

O robotizácií priemyslu sa hovorí už dlho – futuristické filmy nám však predostreli temnú budúcnosť, vďaka ktorej sa niektorí z nás obávajú, že nás ovládne umelá inteligencia. Odborníci sa zhodujú v tom, že tento scenár tak ľahko nenastane. Pravdepodobnejšie však je, že roboty zaujmú pracovné miesta vo viacerých sektoroch.

Netradičným príkladom je americká pizzéria Zume Pizza, ktorá zainvestovala do mechanických zamestnancov, ktorí ale už neberú žiaden ďalší plat (nejaké náklady idú možno na ich údržbu). Táto investícia sa im ale vracia, pretože už dva roky pizzu u nich pripravujú len roboty: majú na starosti cesto, jeho miesenie, rozotieranie paradajkovej omáčky a ostatných ingrediencií aj samotné pečenie. To všetko len v zlomku času, ktorý by na príprave strávila ľudská pracovná sila.

Momentálne rozvážajú pizzu len v oblasti Silicon Valley, ich plán je ale obsiahnuť celé priľahlé pobrežie. Nemajú od toho ďaleko, získali investíciu vo výške 48 miliónov dolárov a plán hodlajú naplniť do konca roka 2018. Získavajú si čoraz viac fanúšikov na sociálnych sieťach aj stabilných zákazníkov.

Pizza od robotov vraj výborne chutí. Tajomstvo úspechu je algoritmus naprogramovaný človekom – ten zadáva „pracovníkom“ reštaurácie presné inštrukcie a roboty tak každú pizzu urobia na chlp rovnakú: čo sa týka rozmerov, gramáže aj množstva surovín. Pizza pripravená mechanickými rukami má ešte jednu neodškriepiteľnú výhodu a tou je cena.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA