Prevratná inovácia na poli 3D tlače zmení medicínu
21.1.2018

Pomôže nový objav zachraňovať životy?

Vynález 3D tlače revolucionizoval nielen tlačiarenské techniky, ale aj možnosti výroby. Na 3D tlačiarni sa dá vytlačiť takmer čokoľvek, čo si zmyslíte. Svetlo sveta už uzrel vytlačený nábytok, technické vychytávky, ale aj funkčné modely áut. 3D tlač má však svoje limity. Všetko závisí od materiálu, ktorý má tlačiareň k dispozícii. Jedným z limitov je napríklad tlač ľudských orgánov. Človek nebol schopný reprodukovať materiál, z ktorého sa skladajú – aspoň doposiaľ.

3D tlačiarne priniesli prísľub revolúcie v medicíne v podobe umelo vyrobených ľudských orgánov, lenže tá bola doteraz nereálna – keďže nebolo možné reprodukovať materiál, z ktorého sa skladajú ľudské orgány, predovšetkým mozog a pľúca. Práve tie majú extrémne jemnú štruktúru a všetky pokusy o ich reprodukciu končili kolapsom materiálu, keďže technológia 3D tlače spočíva v postupnom skladaní vrstiev. Prvé reálne výsledky prichádzajú z dielne výskumníkov na univerzite Imperial College v Londýne.

„Použili sme veľmi jemný materiál, ktorý pripomína štruktúru mozgu alebo pľúc,“ prezradil za univerzitu Zhengchu Tan pre web Live Science. Materiál vytlačený tlačiarňou neskôr pokryjú kolagénom a implementujú naň ľudské bunky. Pre účely pokusu zatiaľ používajú kožné bunky. Výsledkom je zatiaľ len materiál, nie kompletný model mozgu. Práve komplexná štruktúra z jemného materiálu, akou mozog je, čelí väčšej hrozbe kolapsu. Aby zabránili kolapsu počas tlače, zachladzujú vedci z Imperial College používaný materiál. Ani to, žiaľ, nie je postačujúce. Preto je jedným z ich plánov premiestnenie tlače do chladenej miestnosti.

Bioinžinieri sú ešte vzdialení od výsledkov využiteľných v bežnej medicíne, no už súčasný pokrok sa dá aplikovať v ďalšej praxi, napríklad na testovanie záťaže a pri simulácií poranenia mozgu.

Zdroj: www.livescience.com

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA