Projekt čistenia oceánov je v plnom prúde. Doslova.
12.6.2023

Projekt The Ocean Cleanup má na svedomí teenager z Holandska

Možno si niektorí z vás pamätajú na projekt iba 19-ročného holandského študenta Boyana Slata, ktorý v roku 2013 navrhol zariadenie na čistenie morí a oceánov od plastového odpadu. Prístroj dostal názov Ocean Cleanup Array a podľa návrhu mal využívať energiu prílivu a odlivu a vietor na pohyb odpadu na špeciálnu plošinu na oddeľovanie planktónu a jeho uskladnenie na recykláciu. Dialo by sa tak pomocou trámov na morskej hladine, umiestnených do tvaru písmena U.

Perspektívny projekt mladého vynálezcu si získal priazeň odborníkov a sponzorov a Boyan založil neziskovú organizáciu The Ocean Cleanup Foundation, prostredníctvom ktorej projekt realizoval. V roku 2018 sa podarilo hotový systém dopraviť na sever Tichého oceánu a uviesť do prevádzky. 

Úlohou bolo zistiť, či bude zariadenie schopné odpad efektívne zbierať a tiež či vydrží búrlivé počasie na oceáne. Projekt sa v teréne osvedčil a momentálne má spoločnosť aktuálne 29-ročného Boyana Slata vo svojom repertoári aj plavidlo na čistenie riek a System 003, ktorý je oveľa masívnejší ako jeho predchodcovia Ocean Cleanup Array a System 002.

Podľa Slatovych plánov by mala byť hladina Pacifického oceánu vyčistená od takzvaného veľkého pacifického koša, ktorý má podobu obrovskej plastovej škvrny, do roku 2040.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA