Revolučná inovácia môže zachrániť zrak miliónom
14.6.2018

Vedci z Veľkej Británii prišli s prelomovým objavom.

Rohovka je priehľadná predná časť očnej gule a tvorí ju väzivo. Z optického hľadiska je najvýznamnejšou refrakčnou štruktúrou, na dioptrickom účinku oka sa podieľa až z dvoch tretín. Ochorenia spojené so zápalmi alebo zákalmi a degenerácia rohovky majú za následok postupnú stratu zraku, dokonca až úplnú slepotu. Viac ako 15 miliónov ľudí na svete čaká na transplantáciou očnej rohovky, rohoviek na transplantáciu je však nedostatok. Prinesie revolučná rohovka vytlačená na 3D tlačiarni koniec tomuto problému?

Tento počin sa podaril vedcom z univerzity v Newcastle vo Veľkej Británii, pričom na výrobu očnej rohovky použili cenovo dostupnú 3D tlačiareň. Ako náplň poslúžil špeciálny bio-atrament a atrament, ktorý obsahuje látky zo živých a kmeňových buniek. Vďaka nim rohovka získala požadovaný tvar. Práve ten je dôležitým faktorom v správnom fungovaní rohovky.

Vedci pôsobiaci pod vedením profesora Che Connona využili potenciál bio-atramentu – použili kombináciu kolagénu a kyseliny algínovej, vďaka čomu zostali kmeňové bunky počas celého procesu pri živote. Pred tlačou urobili sken pacientovho oka, ktorý im poskytol šablónu tlače, dokonalú rohovku na transplantáciu. Kedy sa dostane takáto rohovka do praxe? Vedci z univerzity v Newcastle na túto otázku odpoveď ešte nemajú, určite je však prioritou ich výskumu.
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA