Simulátor vedenia vlaku aj chemické experimenty na Európskej noci výskumníkov
19.9.2018

Inovujme.sk a stredné školy z regiónov prinesú zaujímavý program.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) sa po druhýkrát stane partnerom tento rok už 12. ročníka Európskej noci výskumníkov, ktorý sa opäť bude konať v posledný septembrový piatok, konkrétne 28.9.2018. V rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk prispeje do programu a prinesie do štyroch slovenských miest inovačný kvíz a ďalšie zaujímavé aktivity v spolupráci so slovenskými strednými školami z regiónov.

Národný projekt inovujme.sk v Bratislave, v Košiciach, v Banskej Bystrici a v Žiline aj tento rok organizuje inovačný kvíz, v ktorom sa bude hrať o vecné ceny. Okrem toho bude prezentovať inovačné workshopy pre študentov stredných škôl a v spolupráci so slovenskými strednými školami z regiónov ponúkne ďalší zaujímavý program, napríklad v Bratislave Stredná odborná škola chemická ukáže chemické experimenty a v Košiciach Stredná priemyselná škola dopravná predvedie simulátor vedenia vlaku.

Festival Noc výskumníkov z roka na rok rastie. Do 11. ročníka sa zapojilo viac ako 1 400 vedcov a výskumníkov, 72 000 žiakov a študentov a všetkých podujatí v piatich slovenských mestách sa spolu zúčastnilo dovedna viac ako 155 000 návštevníkov. Organizátori očakávajú, že aj tento rok bude návštevnosť vysoká. Účastníkov totiž čaká bohatý program určený pre všetky vekové kategórie aj záujmové skupiny. Primárnou cieľovou skupinou festivalu sú študenti a jeho zámerom je zvýšenie záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. Samozrejme, vítaní sú všetci podporovatelia vedy.

Podtitulom 12. ročníka festivalu je heslo: „Výskumníci v nás“. Festival Európska noc výskumníkov nám tento rok má pripomenúť, že každý z nás už zažil, aké je to byť vedcom a každý môže svojimi poznatkami prispieť k pokroku. Festival by mal presvedčiť verejnosť, že veda nie je nudná, ťažkopádna alebo komplikovaná. Práve naopak, hoci vyžaduje veľa trpezlivosti, odhodlania a disciplíny, ponúka nečakané zážitky, ktoré človeka povzbudzujú pokračovať v práci, inšpirujú k novým objavom a neustále podnecujú ľudskú myseľ.

Inovačné workshopy sú jednou z činností národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk, ktorý realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra a je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Výskum a inovácie.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA