Súťaž Inovatívny čin roka 2019 pozná ocenených
2.11.2020

Originalita nápadu, vplyv inovácie na trh, podnikateľskú činnosť, národné hospodárstvo a ekológiu, prínos inovácie pre spotrebiteľa a spoločnosť boli kritériami hodnotenia súťaže o cenu ministra hospodárstva Slovenskej republiky. Aktuálne najúspešnejší ročník súťaže Inovatívny čin roka 2019 pozná víťazov. 

Viac ako 450 inovácií sa prihlásilo do súťaže od jej prvého ročníka v roku 2008. Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo 27. júla 2020 13. ročník súťaže Inovatívny čin roka. Hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry hodnotila 54 prihlásených inovácií v troch kategóriách. Finančnú odmenu v hodnote 7 000 eur, 5 000 eur a 3 000 eur a unikátne ocenenie z dielne umeleckého sklára a dizajnéra Petra Ďuriša získali traja najlepší z každej kategórie.

V kategórii „Výrobková inovácia“ zvíťazila spoločnosť Embraco Slovakia s kompresorom NEX použiteľnom v komerčnom chladení. Jeho inovatívnosť spočíva vo ventilovom systéme novej generácie, ktorý umožňuje dizajn kompresora s nižšími rozmermi, hmotnosťou aj výrobnými nákladmi. Dosahuje zníženie spotreby elektrickej energie v chladiacom zariadení až do 15 %.

Na druhom mieste sa umiestnila spoločnosť Fenomis s tepelným čerpadlom Fenomis Ventum, ktoré odoberá nízkopotencionálne teplo z vonkajšieho vzduchu a premieňa ho na tepelnú energiu s využitím majoritného podielu obnoviteľnej energie.

Výrobky z biodegradovateľného plastu NONOILEN pre všeobecné použitie vyvinula spoločnosť PANARA, ktorá získala tretiu priečku v kategórii „Výrobková inovácia“. Na Slovensku vyvinutý NONOILEN je využiteľný rovnako ako bežný plast a pri svojom rozklade nezanecháva uhlíkovú stopu.

Spoločnosť ENERGIA REAL zvíťazila v kategórii „Technologická inovácia“ so systémom Rekup-ER Water, ktorý zachytáva a následne efektívne vracia do objektu využiteľnú energiu. Inovatívne riešenie umožňuje cyklicky využívať to isté teplo opakovane, šetrí náklady za prípravu teplej vody aj vykurovanie a radikálnym spôsobom znižuje tvorbu emisií škodlivých látok a skleníkových plynov, ktoré vznikajú výrobou tepla zaužívaným spôsobom.

Unikátny stroj na výrobu povoskovanej bavlny, z ktorej sa vyrábajú voskové obaly na potraviny do súťaže, prihlásila spoločnosti Unbound. V tejto kategórii si vyslúžili druhé miesto.

Na treťom mieste sa umiestnila spoločnosť CEIT s autonómnym logistickým robotom CEIT 400LC-F, ktorý reprezentuje technický rad smart inovácií pre modernú automatizovanú internú logistiku. Slúži na spoľahlivý transport materiálu najmä v priemysle, no uplatnenie nájde napríklad aj v zdravotníctve.

V kategórii „Inovácia služby“ získala hlavnú cenu firma VUJE vďaka simulátoru vlastnej spotreby elektrickej stanice Križovany. Slúži na praktický výcvik personálu elektrickej stanice za účelom zvyšovania spoľahlivosti a bezpečnosti jej prevádzky, umožňuje zvyšovať sebadôveru obsluhy elektrickej stanice a zvyšovať praktické zručnosti pri manipulácii ako aj riešení poruchových a havarijných stavov.

Na druhom mieste sa umiestnila firma FUMBI NETWORK s Fumbi indexom. Vďaka jednoduchému a bezpečnému spôsobu investovania do kryptomien si môže klient prostredníctvom jedinej transakcie zakúpiť portfólio top kryptomien.

Spoločnosť FaceMedia SK získala tretie miesto za službu FACEMEDIA ANALYTICS. Vďaka detekcii tváre rozpoznáva emócie návštevníkov na predajných miestach, výstavách a podujatiach a zabezpečuje meranie a vyhodnocovanie anonymných údajov. 

„Cieľom súťaže je upozorniť širokú verejnosť na významné inovačné aktivity podnikateľov, ktoré boli uplynulý rok úspešne uvedené do praxe. Pri hodnotení sme sa presvedčili, že podnikatelia, združenia, výskumné organizácie, vysoké školy a univerzity vedia premeniť svoje nápady na reálne a praktické využitie, zlepšiť procesy, prezentovať nové cesty, nové príležitosti, novú prácu a novú budúcnosť pre našu krajinu,“ zhodnotil výsledky súťaže Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. 

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA