Stredoškoláci z Prešova zvíťazili s návrhom automatizovaného e-shopu
21.4.2017

Záštitu nad 14. ročníkom súťaže SYGA prevzal národný projekt Inovujme.sk.
Celoslovenskú súťaž Siemens Young Generation Award (SYGA) vyhrali Ján Škvara a Martin Hricov zo Strednej elektrotechnickej školy v Prešove s návrhom plne automatizovaného elektronického obchodu. Záštitu nad 14. ročníkom súťaže SYGA prevzal národný projekt Inovujme.sk, ktorý realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Študenti z Prešova vytvorili automatizované internetové železiarstvo, ktoré pre svoje fungovanie potrebuje minimum ľudí. Automatizácia internetového obchodu spočíva v tom, že po vytvorení objednávky cez webovú stránku sa dáta odosielajú rovno na baliacu linku a následne sú výrobky dávkované do škatúľ a pripravené na odoslanie zákazníkovi. J. Škvara a M. Hricov sa projektu automatizovaného eshopu venovali pod vedením konzultanta Jozefa Maceja šesť mesiacov.

„Autori víťaznej práce navrhli konštrukciu baliacej linky, riadenie dopravníka, dávkovačov výrobku, vyvinuli webovú stránku e-shopu, pričom na riadenie využili priemyselný počítač PLC a všetko spolu výborne zladili,“ zdôvodnil rozhodnutie o celkovom víťazovi predseda komisie Marián Filka, špecialista pre riadiace systémy v spoločnosti Siemens s.r.o.

Partnermi tohto ročníka súťaže boli zážitkové centrum vedy Aurelium a Centrum vedecko-technických informácií SR. Záštitu nad podujatím prevzal národný projekt Inovujme.sk od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). „Jedným z poslaní Inovujme.sk je prepájanie podnikateľskej komunity so študentmi stredných a vysokých škôl. Súťaž SYGA sa nesie v podobnom duchu a môže byť inšpiráciou, ako rozvíjať inovačnú kapacitu Slovenska,“ uviedol Artur Bobovnický, riaditeľ Sekcie inovácií a medzinárodnej spolupráce v SIEA.

Každý člen víťazného tímu získal zostavu riadiaceho systému SIMATIC S7-1200 a motivačné štipendium na niektorú zo slovenských vysokých škôl s technickým zameraním. Pre svoju školu zároveň vyhrali počítač.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA