TOP 5 startupov sveta
25.3.2022

Na svete existuje obrovské množstvo úspešných startupov, ktoré pribúdajú každým dňom. Každý z nich sa snaží byť najlepší a dostať sa na vrchol, no len malá časť sa dostane do zoznamu najhodnotnejších startupov sveta. 

Steve Blank, jeden z najznámejších startup podnikateľov zo Silicon Valley, zadefinoval startup ako „dočasné usporiadanie vytvorené k hľadaniu opakovateľného a stupnovateľného biznis modelu.“ Hlavným produktom startupu je spoločnosť samotná – buď jej podnikateľský zámer alebo tím, ktorý stojí za ním.

Vďaka novým typom produktov a služieb všetky z TOP startupov výrazne zjednodušili kvalitu života miliónom ľudí po celom svete. Startupy sú dôležitým obchodným modelom, ktorý poháňa inovácie a ekonomický rast. Sú produktom kreatívnych a ambicióznych podnikateľov, ktorí majú originálne nápady.

 

  • Najhodnotnejším startupom na svete je ByteDance. Ide o materskú spoločnosť z Číny, ktorá zastrešuje známe sociálne siete na zdieľanie videí TikTok a Vigo Video a mnohých ďalších. ByteDance je na trhu od roku 2012. Väčšina používateľov pozná spoločnosť najmä vďaka jej mimoriadne populárnej aplikácii s krátkymi videami TikTok, ktorá má celosvetovo viac než miliardu aktívnych používateľov. Neostáva to však len pri Tiktoku. ByteDance v skutočnosti chrlí jeden mimoriadne úspešný produkt za druhým – medzi nimi svoj prvý hit, Toutiao. Ide o najobľúbenejšiu spravodajskú aplikáciu v Číne s viac než 320 miliónmi aktívnych používateľov mesačne. Vplyv spoločnosti na ľudí je tak obrovský z viacerých hľadísk. 
  • Kuaishou je sociálna platforma z Číny s krátkymi videami, ktorá nie je v západných krajinách príliš známa. Ide o platformu na zdieľanie krátkych videí a má viac ako 300 miliónov aktívnych používateľov. Kuaishou slúži na zaznamenávanie a zdieľanie života ľudí. Každý deň generuje milióny originálnych čerstvých videí. Kuaishou kladie dôraz na neustále inovácie a optimalizácie svojich produktov a služieb. 
     
  • Airbnb je akési trhovisko s ubytovaním. Poskytuje prístup k takmer 6 miliónom rôznorodých miest na pobyt v takmer 100 000 mestách a 220 krajinách. Spoločnosť nevlastní žiadnu z ponúk nehnuteľností, pôsobí len ako sprostredkovateľ a získava províziu z každej rezervácie. Airbnb sa zrodilo v roku 2007, keď dvaja hostitelia privítali troch hostí vo svojom dome v San Franciscu. Odvtedy sa rozrástol na 4 milióny hostiteľov, ktorí privítali viac ako 1 miliardu hostí v takmer každej krajine na svete. Hostitelia ponúkajú každý deň jedinečné pobyty a skvelé aktivity, ktoré hosťom umožňujú zažiť svet autentickejším a prepojenejším spôsobom.
  • Stripe je poskytovateľ platobných služieb, ktorého môžu majitelia firiem použiť na akceptovanie desiatok spôsobov platby, od kreditných kariet až po oneskorené platby. Za každú transakciu si účtuje firma poplatok. Ide o konkurenciu pre Square, Adyen, PayPal, WePay a ďalšie spoločnosti.
  • SpaceX je súkromný americký letecký výrobca a spoločnosť poskytujúca vesmírne dopravné služby. Firma tiež vyvinula niekoľko nosných rakiet a kozmických lodí. Založil ju v roku 2002 Elon Musk. SpaceX sa stala prvou súkromnou vesmírnou spoločnosťou, ktorá vyslala ľudí do vesmíru. Jej hlavným cieľom je znížiť náklady na vesmírnu dopravu a kolonizovať Mars.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Zdroj: http://www.sbagency.sk/

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA