Výroba nových automobilov so spaľovacími motormi bude v Európskej únii minulosťou už od roku 2035
21.2.2023

Napriek rozporuplným reakciám motoristov či výrobcov automobilov sa na tom zhodla potrebná väčšina poslancov a poslankýň v europarlamente.
 

Klimatické zmeny, na ktoré ľudská činnosť dokázateľne vplýva, si vyžadujú radikálne zmeny v našom zmýšľaní. Aj keď dosiahnuť globálnu konzistentnosť prísnych noriem pre zníženie emisií oxidu uhličitého je prakticky nemožné, faktom zostáva, že dôležité je začať od seba a ísť príkladom, aj keď to často nie je najpohodlnejšia cesta.

Historický moment na ceste k ekologickej zmene

Hlasy „za“ hovoria o nevyhnutnom kroku, ktorý bude síce pre mnohých nepopulárny, no zamieša karty v boji s ekologickou krízou na napomôže na ceste k cieľu dosiahnuť klimatickú neutralitu v roku 2050. V praxi to má znamenať impulz pre automobilky, aby investovali do inovatívnych technológií pre výrobu vozidiel s nulovými a nízkymi emisiami. 

Skeptické hlasy tvrdia, že pôjde o fatálnu ranu pre automobilový priemysel a na nariadenie doplatia zamestnanci, ktorých sa dotkne hromadné prepúšťanie, rovnako ako záujemcovia o nové vozidlá, ktoré pre tento zákaz výrazne zdražejú.

Motiváciou pre automobilky zostávajú takzvané zelené kredity, ktoré majú byť pozitívnymi stimulmi a odmeňujú ich za každé predané vozidlo s emisiami pod 50 gramov CO2 na kilometer. Sú nimi elektromobily a plug-in hybridy. V súčasnosti musia tvoriť 15-percentný podiel predajov, od roku 2025 to bude 25-percentný podiel pri osobných autách a 17-percentný podiel pri ľahkých úžitkových vozidlách.

 

Spustí tento krok svetovú ekorevolúciu?

V tomto prípade by sme sa radi mýlili, no v najbližších rokoch pravdepodobne nie. Dôležité je, aby sa k tejto iniciatíve pridali najväčší producenti CO2, teda Čína, USA, India a Rusko, čo je pri súčasnom vývoji vo svete v blízkej budúcnosti len veľmi málo pravdepodobné.

Či sa už radíte medzi zástancov alebo odporcov tohto opatrenia, netreba zabúdať na fakt,  že ide o veľmi dôležitý inovatívny krok a pri dostatočnej dávke pozitívneho myslenia  to môže byť dobrým znamením pre ľudstvo a budúcnosť našej planéty. Držme si palce.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) je štátnou príspevkovou organizáciou, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. SIEA poskytuje špecializované činnosti v oblasti energetiky a inovácií, pôsobí ako sprostredkovateľský orgán a implementačná agentúra pre štrukturálne fondy EÚ a zároveň plní úlohy technologickej agentúry. Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.

 

 

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA