V 17-tich vytvorili vlastný návrh plne automatizovaného e-shopu
12.2.2018

Stredoškoláci z prešovskej Strednej elektrotechnickej školy Ján Škvara a Martin Hricov vyhrali 14. ročník celoslovenskej súťaže Siemens Young Generation Award so svojím návrhom elektronického obchodu s návrhom plne automatizovanej baliacej linky.

Ako by ste predstavili váš výherný projekt?

JŠ: Náš projekt sa volá Automatizovaný e-shop. Ide o automatizovanú baliacu linku, ktorá by v praxi fungovala takto: zákazník príde na náš e-shop (v prípade nášho modelu je to železiarstvo) a vyberie si tovar. Vyplní formulár s kontaktnými údajmi a baliaca linka mu ho automatizovane zabalí. Do nášho projektu sme pridali aj dva administrátorské módy. Jeden sme nazvali Ekonóm. Má na starosti evidenciu skladových zásob, zmenu cien, prehľad vybavených a čakajúcich objednávok. Druhý mód Technický administrátor má na starosti linku a môže si na nej meniť čokoľvek (napríklad rýchlosti dopravníkového pásu).

U koho a ako skrsla myšlienka vytvoriť tento robotický model?

JŠ: Už si nepamätáme, čí nápad to bol, no s Martinom a pánom profesorom Macejom sme rozmýšľali nad projektom, ktorý je inovatívny, zaujal by porotu súťaže SYGA a vedeli by sme ho zostaviť z dostupných zdrojov. Prišli sme na automatizovaný e-shop.

Kde v praxi by mohol byť využitý?

JŠ: V akomkoľvek sklade alebo elektronickom obchode, ktorého sklady sú automatizované, napríklad v obchodnej sieti železiarstiev.

Kto Vám v realizácii pomohol najviac a ako?

MH: Naším mentorom bol pán profesor Macej, držal nad nami ochranné krídla počas celej realizácie. Pomohol nám zaobstarať hardvérové komponenty a čo sa týka samotného programovania, odovzdal nám svoje skúsenosti, ktoré nadobudol po minulé roky tejto súťaže.

Aký bol proces vyvíjania a s čím ste najviac bojovali?

MH: Najprv vznikol nápad, potom plánovanie, po zimných prázdninách sme začali pracovať na hardvéri linky, popritom sa vytvárala aj webová stránka a následné programovanie.
JŠ: Problémov bolo viacero. Zrejme najväčším bola práca s objednávkami a programovanie webu, aby vedel pracovať bezchybne s PLC (programovateľným logickým automatom, pozn. red.).

Čo pre vás znamená slovo inovácia?

MH: Slovo inovácia pre mňa znamená vytvoriť novú ideu, poprípade vylepšiť zmeniť už existujúce procesy.
JŠ: Príležitosť. Príležitosť niečo vylepšiť alebo úplne nahradiť niečím novým, niečím lepším.

Aké máte plány do budúcnosti? (osobné, študijné, vývojárske)

MH: Hlavný plán do budúcnosti je dokončiť strednú školu a počas štúdia sa ešte raz zúčastniť súťaže SYGA, keďže takýchto súťaži v odbore veľa nie je a pri realizácii projektu a jeho prezentácií som nabral množstvo nových skúseností. Neskôr by som chcel ísť študovať na vysokú školu v oblasti automatizácie a robotiky a popri štúdiu získať prax vo firme.
JŠ: Plány sú, boli, miznú, budú, menia sa... Ale ak mám uviesť jeden blízky, tak nedávno sme rozbehli jeden projekt o programovaní humanoida Poppyho. Chystáme sa z neho urobiť akéhosi vrátnika, ktorý bude rozoznávať ľudí, rozumieť hlasu a bude vedieť ľudom poradiť, kam majú ísť, ak niečo hľadajú.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA