Žiadne autá, ulice či emisie, len čistá energia z obnoviteľných zdrojov. To je vízia smart mesta budúcnosti v Saudskej Arábii.
17.8.2023

Práce na jedinečnom inovatívnom projekte THE LINE, ktorý sľubuje státisíce pracovných miest, minimálnu záťaž pre životné prostredie a domov pre deväť miliónov ľudí, trvajú už takmer rok.

Lineárne mesto, ktoré je dlhé 170 kilometrov a má sa rozprestierať medzi Červeným morom, Egyptom a Jordánskom, je súčasťou projektu Saudi Vision 2023. Má pozostávať z dvoch zrkadlových stavieb, vedúcich pozdĺž celého mesta, medzi ktorými je priestor široký 200 metrov a vysoký 500 metrov. Pozostávať bude z troch vrstiev. Prvá, nadzemná, bude slúžiť pre chodcov, jedna podzemná je určená pre infraštruktúru a druhá pre dopravu.

Obyvatelia platení za odosielanie údajov pre umelú inteligenciu?

AI bude podľa plánov mesto nepretržite monitorovať a hľadať spôsoby, ako zlepšiť život občanov. Tí budú odmeňovaní za odosielanie dát, ktoré bude systém vyhodnocovať. Zároveň budú dýchať čistejší vzduch bez vysokých hladín CO2. Žiť by mali v komunitách, v rámci ktorých sa budú presúvať iba pešo. Presuny na dlhšie vzdialenosti bude zabezpečovať hyperrýchla doprava a najdlhšie presuny budú trvať 20 minút.

A čo voda a energia?

Čistú energiu má tvoriť takzvaný zelený vodík, vyrábaný elektrolýzou vody s použitím elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Pitná voda bude zabezpečovaná filtrovaním morskej vody z Červeného mora.

Znie to priam utopisticky. Existujú však nejaké „ale“?

 

Napriek ekologickosti projektu NEOM, ktorého má byť THE LINE súčasťou, sa dvíhajú hlasy skeptikov. Tí okrem pochybností ohľadom dostatku finančných prostriedkov, hovoria paradoxne aj o dopadoch na prírodnú oblasť, v ktorej tento atypický projekt vzniká, aj o pôvodných obyvateľoch. Výstavba sa im nepáči a namietajú, že je to výrazný zásah do ekosystému.

 

Zaujímavosti zo sveta inovácií prináša národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Implementuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA