6G sieť ako budúcnosť komunikácie
9.8.2022

Technológia mobilnej komunikácie piatej generácie (5G) je už teraz široko dostupná v mnohých krajinách, kde si ju obľúbili milióny zákazníkov. Keďže rýchlo napreduje ďalej a dostáva sa medzi bežných ľudí, vývoj a výskum sa už teraz sústredí na ďalšiu generáciu. Očakáva sa, že komunikačná sieť šiestej generácie (6G) v budúcnosti integruje pozemnú, vzdušnú a námornú komunikáciu do jednej obrovskgej siete. Tá by mala byť spoľahlivejšia, bezpečnejšia, rýchlejšia a mala by podporovať obrovské množstvo zariadení. Internet vecí tak bude ešte rozšírenejší než kedykoľvek predtým. 

Bezprecedentný nárast inteligentných produktov, služieb a aplikácií si vyžaduje rýchle rozšírenie infraštruktúry mobilnej komunikácie. Rozšírenie mobilného širokopásmového pripojenia v poslednom desaťročí dramaticky zvýšilo počet smartfónov a tabletov. Siete 5G sa v súčasnosti ešte stále len inštalujú a rozhodne nie sú dostupné všade. Väčšina oblastí sveta navyše stále používa siete 4G či dokonca 3G. Dôležité je však to, že svet sa postupne presunul z 1G na 5G za relatívne krátky čas. 6G je teda prirodzeným pokrokom smerom k rýchlejšiemu a lepšiemu bezdrôtovému pripojeniu. 

Pre nový štandard mobilných sietí je typické, že sa do centra pozornosti dostane približne každé desaťročie. To znamená, že 6G siete by sa mohli spustiť niekedy okolo roku 2030. V Ázii a iných oblastiach, ktoré zaviedli 5G ako prvé, by to mohlo byť o čosi skôr. Minimálne vtedy by už mala túto sieť väčšina telekomunikačných spoločností testovať a výrobcovia telefónov zas vyrábať zariadenia s podporou 6G.

Výhody 6G

Nová sieť prinesie ešte výkonnejšie systémy pre virtuálnu realitu, rozšírenú realitu, inteligentnú robotiku vo výrobe, komunikáciu medzi vozidlami a mnoho ďalšieho. 6G ovplyvní aj oblastí, ktoré v súčasnosti ešte ani nie sú na svete. Nové technológie môžu pomôcť takisto vo funkciách rozpoznávania tváre, meraní kvality ovzdušia, detekcii rôznych typov hrozieb či napríklad pri snímaní plynov a toxicity. Táto sieť bude akýmsi prepojením medzi človekom a modernými robotmi. Očakáva sa, že táto éra bude mať veľký vplyv na transformáciu smerom k automatizácii. 6G by malo umožniť komukoľvek komunikovať kdekoľvek a kedykoľvek.

Výhodou 5G je už teraz nízka latencia (odozva) okolo 4 ms, no 6G by ju mohlo ešte vylepšiť. A to dokonca do takej miery, že by mohlo ísť prakticky o nulovú odozvu. Čas na spustenie filmov, televízie a hier bude obmedzený iba tým, ako dlho trvá zapnutie obrazovky. Videohovory môžu byť krištáľovo čisté, ako keď človek vidí druhú osobu naživo. Maximálna rýchlosť prenosu dát by mala byť najmenej 1 Tb/s.

Ako to bolo v minulosti pri 3G, 4G a 5G, s narastajúcou kapacitou siete sa bude zvyšovať aj jej využitie. To bude skvelou príležitosťou na vytvorenie nových produktov a služieb tak, aby sa naplno využívala šírka pásma 6G a ďalšie vylepšené funkcie.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.


 

 

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA