Aj Ty môžeš zlepšiť eurofondy na Slovensku
16.4.2018

Zdá sa ti všetko okolo eurofondov príliš zložité a primálo transparentné? Urobil by si to inak, lepšie? Napadlo ti skvelé riešenie? Neváhaj a prihlás svoj nápad do EŠIF Idea Hacku. Máš čas ešte do 30. apríla.

Sekcia centrálny koordinačný orgán na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (CKO ÚPVII) otvára dvere námetom od všetkých bez rozdielu a najlepšie z nich odmení. Témami sú zvyšovanie transparentnosti a zjednodušovanie.

„Otvárame pre občanov, zástupcov samospráv či štátnej správy a každému, kto má záujem, možnosť priamo navrhovať opatrenia a zmeny v implementácii eurofondov,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. „Zvolili sme na to kreatívnu a rýchlu formu hackatonu, čo je niečo ako organizovaný brainstorming. Nezaťažené myslenie ľudí zvonka môže ukázať nám, ktorí sa problematikou eurofondov denne zaoberáme, neobvyklý uhol pohľadu a nové riešenia,“ dodal.

Hackatony sa postupne udomácňujú nielen v súkromnom, ale aj vo verejnom sektore, pretože umožňujú v krátkom čase priniesť konkrétne riešenia. Projekt hackatonov na úrade podpredsedu vlády odštartoval v minulom roku súčasný premiér Peter Pellegrini.

EŠIF Idea Hack pripravuje CKO v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou v rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Výskum a inovácie.

„Inovácie sú potrebné vo všetkých oblastiach, vrátane využívania európskych štrukturálnych a investičných fondov. Cieľom nášho projektu je vytvárať podmienky aj na to, aby sa užitočné podnety dostali do praxe a toto je ideálna príležitosť,“ hovorí generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

Nápady pomôžu vylepšiť odborníci

Na podujatí EŠIF Idea Hack, ktoré sa bude konať 16. mája, sa stretnú autori 10 najlepších námetov. Odborníci na eurofondy im priamo na mieste pomôžu rozvinúť ich nápad, skupiny budú prezentovať a diskutovať. Komisia vyberie troch víťazov, ktorí získajú atraktívne vecné ceny. Navyše, tieto návrhy budú môcť byť zohľadnené pri tvorbe strategických materiálov.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA