Budúcnosť verejnej dopravy je autonómna: Čína predstavila vlak bez koľajníc
19.6.2017

Nepotrebuje vodiča, jazdí po predznačených čiarach na ceste.

Koľajnice budú v Číne možno už čoskoro prežitkom. V meste Zhuzhou v provincii Hunan predstavili nedávno nový mestský vlak slúžiaci na verejnú prepravu cestujúcich, ktorí koľajnice nepotrebuje. Jazdí po predznačených bielych čiarach na ceste. Dokáže to vďaka unikátnemu inteligentnému senzoru. Ten sleduje stopu predznačených bielych čiar na ceste a pohybuje sa po nich ako po koľajniciach – na určenej trase mestom. Senzor spĺňa zároveň aj druhú funkciu, posiela priamu správu do riadiaceho centra, ktoré má naraz pod palcom všetky vlaky v teréne.

Jednou z predností inteligentného vlaku jazdiaceho bez koľajníc je variabilnosť a kapacita. Naraz sa ním zvezie až 300 cestujúcich. Základná verzia obsahuje tri „vagóny“, no vlak sa dá doplniť o ďalšie dva – je voľne rozložiteľný a zasa zložiteľný, všetko podľa potreby. Ďalšou jeho prednosťou je pohon na elektrický prúd, vydrží trasu až 25 kilometrov len za 10 minút nabíjania. Za takýchto podmienok dosahuje rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Jazdí na pneumatikách s plastovým jadrom a keďže má inteligentný senzor umiestnený na oboch koncoch, nemusí sa na konci trasy otočiť o 180 stupňov.

V rámci uvedenia vlak bez koľajníc šoféroval vodič, no vďaka inteligentnému senzoru a systému predznačených bielych pruhov ho prakticky nepotrebuje. Na jeho vývoji pracovali v Číne štyri roky a momentálne prebieha jeho záverečná fáza. Do praxe a na cesty by sa mal dostať niekedy v roku 2018.

https://www.youtube.com/embed/Dd3N9CFKe9M
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA