Ekologické Vianoce
14.12.2022

Vianoce sú už tradične obdobím pôžitkárstva, blahobytu, plných stolov a plytvania nielen potravinami, ale aj rôznymi nepotrebnými vecami. Každý z nás však môže prispieť k tomu, aby toto obdobie nezaťažovalo nielen naše žalúdky, ale ani životné prostredie. Tu je zopár tipov, ako znížiť svoj negatívny vplyv na našu planétu. 

LED svietidlá
LED svetlá spotrebujú o 90% menej elektrickej energie ako bežné svetlá, ktoré spotrebujú oveľa väčšie množstvo energie a na stromčeku je rozdiel sotva vidieť. Hoci LED svetlá sú zvyčajne drahšie, váš účet za elektrinu sa vám z dlhodobého hľadiska poďakuje.

Darčeky
Vianočné darčeky by nemali byť drahé. Existuje veľa spôsobov, ako prejaviť svojim blízkym a planéte trochu lásky. Od nákupu z druhej ruky až po výber udržateľných výrobkov. Rovnako dobré je vyhnúť sa výrobcom, ktorých filozofia má od ochrany životného prostredia ďaleko.

Recyklácia
Po skončení Vianoc zrecyklujte ozdoby vyrobené z papiera, skla alebo niektorých druhov plastov. Ideálne ich však použite aj na ďalšie Vianoce. Zistite si od vašej obce či mesta, kedy sa koná akcia na zber použitých vianočných stromčekov.

Dekorácie
Väčšina tradičných ozdôb, ako sú svetlá, ozdoby a girlandy, je takmer iste vyrobená z lacného plastu. Navyše, rovnako ako umelé vianočné stromčeky, sa vyrábajú v inej krajine. Ak chcete mať skutočne ekologický vianočný stromček, hľadajte lokálne vianočné ozdoby bez plastov. Najlepším riešením je však rozhodne výroba vlastných vianočných dekorácií, ktoré vám navyše vydržia po celé roky. Návodov na internete je mnoho. 

Vianočný stromček
Každý má iné preferencie, čo sa týka výberu vianočného stromčeka. Či už ide o umelý alebo živý stromček, je dobré obmedziť svoju uhlíkovú stopu. Opätovné používanie toho istého umelého stromčeka rok čo rok môže byť tou najlepšou voľbou. Podľa organizácie The Soil Association musíte umelý stromček použiť aspoň 10-krát, aby ste znížili jeho uhlíkovú stopu. Umelé vianočné stromčeky sa vyrábajú z kovu a plastu, čo znamená, že na ich výrobu sa spotrebuje veľa zdrojov a energie. Okrem toho je takmer nemožné umelý vianočný stromček recyklovať.
 

Ak sa rozhodnete pre živý stromček, udržať svoju uhlíkovú stopu na nízkej úrovni môžete výberom stromčeka vypestovaného lokálne, kúpeného od miestneho predajcu. Keď nakupujete na miestnej farme, znižujete emisie uhlíka z diaľkovej dopravy a prispievate miestnej ekonomike. Po Vianociach môžete svoj stromček buď zrecyklovať, alebo sa ho pokúsiť presadiť.

Znížte množstvo potravinového odpadu

Počas Vianoc je azda najťažšie v roku odolať množstvu jedál, ktoré číhajú z každej strany. Dôležité je úplne nepodľahnúť nákupnej horúčke a nenechať sa “rozptýliť” špeciálnymi vianočnými obalmi obyčajných výrobkov či “výhodných” vianočných balení. Zbytočne sa tak kupujú veci, ktoré v skutočnosti ani nepotrebujeme. Pred nákupom potravín si napíšte zoznam, aby ste presne vedeli, čo potrebujete. Ani pár dní zatvorené obchody nie sú dôvodom na panické nákupy či extrémne prejedanie sa.

Hovorí sa, že Vianoce sú najkrajším sviatkom v roku. Je v našich rukách, aby sme ich spravili krajšími aj pre našu planétu. Je len na nás, akou ju zanecháme pre ďalšie generácie. 
Prajeme všetkým šťastné a ekologické.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk pomáha podnikateľom zavádzať inovácie a prostredníctvom nich zostať relevantnými na slovenskom aj medzinárodnom trhu. Je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.

 

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA