Inovatívne inteligentné domáce zariadenia
24.8.2020

Či už hľadáte inteligentnú žiarovku, bezpečnostnú kameru alebo termostat, je dôležité vedieť viac o domácich smart zariadeniach, ktoré trh momentálne ponúka a môžu vám spríjemniť váš domov.

Čo je technológia Smart Home?

Čo ak by sa všetky zariadenia vo vašom živote mohli pripojiť k internetu? Nielen počítače a smartfóny, ale všetko: hodiny, reproduktory, svetlá, zvončeky, kamery, okná, žalúzie, ohrievače teplej vody, spotrebiče, kuchynské náčinie. A čo keď tieto zariadenia dokážu komunikovať, posielať vám informácie a prijímať vaše príkazy? Nejde o sci-fi; je to už aj na Slovensku známy pojem internet vecí (IoT) a je kľúčovou súčasťou domácej automatizácie a inteligentných domácností.

Technológia inteligentných domov, často označovaná aj ako domáca automatizácia alebo domotika (z latinského „domus“, čo znamená domov), poskytuje majiteľom domov bezpečnosť, pohodlie a zvyšuje energetickú účinnosť tým, že im umožňuje ovládať inteligentné zariadenia, často pomocou domácich smart aplikácií. Domáce systémy a sieťové zariadenia, ktoré sú súčasťou internetu vecí (IoT), často fungujú spolu, zdieľajú medzi sebou údaje o používaní spotrebiteľa a automatizujú činnosti na základe preferencií majiteľov domov.

Domáca automatizácia predstavuje schopnosti ovládať položky v okolí domu - od odtieňov okien po kŕmidlá pre domáce zvieratá - jednoduchým stlačením tlačidla (alebo hlasovým príkazom). Niektoré aktivity, ako napríklad nastavenie lampy na zapnutie a vypnutie podľa vašej potreby, sú jednoduché a relatívne lacné. Iné, napríklad pokročilé sledovacie kamery, môžu vyžadovať väčšie investovanie do času a peňazí.

Existuje veľa kategórií inteligentných domácich výrobkov, takže môžete ovládať všetko od svetiel a teploty po zámky a bezpečnosť vo vašej domácnosti. Mohli by sme ich rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

  • Inteligentné domáce rozbočovače a ovládače, ktoré sú základnými jednotkami inteligentných domácností, pretože vám napomáhajú v riadení jednotlivých elementov inteligentných domácností.
  • Inteligentné domáce monitorovacie kamery. Tieto kamery sú veľkými pomocníkmi pre vytvorenie nevyhnutného bezpečia vo vašej domácnosti, ale aj jej okolia.
  • Inteligentné zámky a systémy domácej bezpečnosti sú ďalšími bezpečnostnými prvkami inteligentných domácností. Patria sem, či už zámky, ktoré viete odomknúť pomocou mobilnej aplikácie alebo bezpečnostné systémy, ktoré vás upozornia na neželaný pohyb alebo aktivity.
  • Inteligentné vykurovacie a chladiace systémy napomáhajú zabezpečiť optimálnu teplotu vo vašich obydliach a takisto znižovať náklady. Pomocou mobilnej aplikácie viete na diaľku kontrolovať teplotu alebo si nastaviť čas, kedy sa má vykurovanie spustiť, aby bola teplota príjemná v čase keď prichádzate domov.
  • Inteligentné osvetlenie spríjemní vaše chvíle doma niekoľkými kliknutiami na vašom smartfóne, kde si viete nastaviť optimálnu intenzitu svetla a takisto existujú aj rôzne farebné škály inteligentných žiaroviek.
  • Inteligentné kuchynské spotrebiče. Môžu automatizovať časti procesu varenia, informovať vás o priebehu prípravy vášho jedla alebo jednoducho uistiť sa, že recept dodržujete správne. Takisto existujú inteligentné chladničky, v ktorých sú zabudované kamery a vy si viete pomocou aplikácie skontrolovať, čo potrebujete dokúpiť.
  • Inteligentné vysávače vysajú prach, špinu a vlasy bez toho, aby ste sa pohli z pohodlia vašej sedačky. Prešli veľkým vývojom a v dnešnej dobe sú rovnako výkonné ako klasické vysávače.
  • Inteligentné zariadenia pre zdravie a fitnes. V tejto oblasti hovoríme o inteligentných váhach, ktoré automaticky hodnotia vašu úroveň zdravia na základe hodnôt ako je pomer tuku v tele, BMI, pomer svalov, bielkovín, vody a kostí v tele, čím vedia analyzovať, v akej ste fyzickej kondícii. Do tejto kategórie patria aj inteligentné fitnes náramky a inteligentné hodinky, ktoré analyzujú vaše športové aktivity, ale aj ukazovatele vášho zdravia. Takisto ich môžeme využívať na sledovanie trendov nášho spánku. Na tento účel existuje aj inteligentná posteľ, ktorá sleduje tieto trendy a vie vám pomôcť lepšie spať a mať kvalitnejší spánok.
  • Inteligentné vonkajšie prístroje. Existuje rozmanitý výber týchto prístrojov, od chladičov s rôznymi funkciami, cez inteligentné ovládače zalievania trávnika alebo vašich záhonov až po robotické čističe bazénov a kosačky. K dispozícii je dokonca aj exteriérový televízor, ktorý môžete používať aj pri búrke.
Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk pravidelne prináša novinky zo sveta inovácií v rôznych oblastiach. V tomto prípade čerpal zo štúdie stránky pcmag.com. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Realizuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra.
 
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA