Inovatívne nápady študentov z Kysúc
1.11.2017

Ako by zatraktívnili využívanie bicyklov v regióne?

Dôležitou súčasťou národného projektu inovujme.skinovačné workshopy pre stredoškolských študentov, prostredníctvom ktorých sa učia myslieť kreatívne a inovatívne. Žiaci stredných škôl s rôznorodým zameraním dostanú príležitosť, aby si vyskúšali novátorské myslenie, kreatívne schopnosti, techniky aj prezentačné zručnosti. To všetko v priebehu jedného vyučovacieho dňa v priestoroch školy. Inovačné workshopy sú v plnom prúde – už sme navštívili školy v Bratislave, v Trnave, v Nitre, v Liptovskom Mikuláši v Spišskej Novej Vsi alebo v Kysuckom Novom meste. Z workshopov vzišli prvé študentské nápady a my sme sa rozhodli o ne podeliť s vami.

V termínoch 17. a 18. októbra 2017 navštívili lektori tri stredné školy v Kysuckom Novom Meste – Spojenú strednú školu, Strednú odbornú školu strojnícku a Gymnázium Kysucké Nové Mesto. Približne stovka študentov pomocou kreatívnych techník a cvičení prichádzala na riešenia problému z praxe. Zástupcovia projektu im definovali zadanie – zatraktívniť využívanie bicyklov v regióne Kysúc. Cieľom riešení je zabrániť kolónam na cestách v časoch dopravnej špičky, prispieť k zdraviu obyvateľov regiónu, spríjemniť im cestu na bicykli a priniesť nové možnosti na jeho využitie. Študenti prišli na desiatky riešení, toto je výber z nich:

Gymnázium KNM

Školiteľ: Jana Heglasová

Nápad študentov:
Gymnazisti by na zatraktívnenie bicyklov spustili reklamnú kampaň zameranú. Propagovali by výhody cyklistiky: zdravý životný štýl, vytrvalosť, lepší spánok, adrenalínové zážitky, lepšiu kondíciu a pobyt na čerstvom vzduchu. Vystavali by parkoviská pre bicykle a zorganizovali súťaže s patronátom Petra Sagana.

Školiteľ: Lucia Šramelová

Nápad študentov:
Študenti by zorganizovali kurzy pre bezpečnosť v cyklistike, pri cyklotrasách by zriadili stanoviská s prvou pomocou a bufetmi. Do marketingovej kampane by zahrnuli odporúčania lekárov. Oslovili by firmy z regiónu, napríklad Schaeffler, aby zriadili pred fabrikou stojany a aby zamestnancom urobili lepšie podmienky pre dochádzanie na bicykli.

SOŠ Strojnícka KNM

Školiteľ: Artur Šturmankin

Nápad študentov:
Žiaci SOŠ Strojnícka by v regióne radi otvorili požičovne bicyklov, v ponuke by boli aj elektrické bicykle pre seniorov, alebo ľudí s hendikepom. Zorganizovali by podujatia pre rodiny, súťaže a pikniky pre cyklistov. Tiež by spustili reklamnú kampaň zacielenú na zdravý životný štýl a finančnú úsporu pri vynechaní auta.

Školiteľ: Tomáš Varadínek

Nápad študentov:
Pre zatraktívnenie cyklotrás by sa na ne mohlo nainštalovať osvetlenie, aby ľudia v mesiacoch, kedy slnko zapadá skôr, mohli na presun z a do práce využiť bicykel. Na trasách by boli vybudované odpočívadlá s pitnou vodou, pre mesto by sa otvoril jeden centrálny cykloservis. Kultúrne podujatia (napríklad cirkus) by mohli poskytovať 1+1 lístok pre tých, ktorí by na ne prišli na bicykli.

Stredná spojená škola - Kysucké Nové Mesto

Školiteľ: Michal Műhl

Nápad študentov:
Cieľom študentov je zamestnať osobu, ktorá by pracovala na križovatkách cyklotrasy s frekventovanou hlavnou cestou. V čase špičky by riadila premávku a zvýšila bezpečnosť cyklistov. Nová aplikácia v smartfónoch by cyklistom ukázala atrakcie a pamiatky v blízkosti. Prostredníctvom nej by sami cyklisti mohli označiť znečistený úsek, ktorý by zamestnanec následne upratal.

Školiteľ: Ľubica Šebeňov

Nápad študentov:
Žiaci by sa radi dohodli s firmou, ktorá produkuje elektroniku, na výrobe bluetoothových reproduktorov na bicykle. Taktiež by zriadili občerstvenie na trasách a servisné stanoviská. Cyklotrasy by dostavali aj na miestach, kde nie sú.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA