Inovujme Slovensko, vyzýva raper Tono S. vo svojej skladbe študentov
21.3.2018

„Inovujme Slovensko, nebojme sa tvoriť. Môžeme dať hlavy dokopy a prinášať hodnoty, ísť novým veciam oproti a šľapať na pedál,“ rapuje Tono S. v novej skladbe Zdravím. Jeho inšpiratívnymi odkazmi sa budú začínať inovačné workshopy, ktoré pre stredoškolákov a vysokoškolákov organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Slovensko patrí k jedným z najslabších inovátorov spomedzi európskych krajín. Námet k skladbe vznikol v rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Časť aktivít projektu je venovaná špeciálne študentom, ktorí majú na jeden deň možnosť stať sa inovátormi a vyskúšať si, aké by to bolo, ak by mali príležitosť riešiť reálne problémy zo svojho okolia.

Túto možnosť využilo už viac než 40 tried stredných odborných škôl a gymnázií po celom Slovensku. Lektori zo Slovenskej inovačnej energetickej agentúry, ktorá projekt inovujme.sk realizuje, v nasledujúcich rokoch dajú rovnakú šancu ďalším 200 triedam.

„Mladí ľudia sa určite dostanú do situácií, v ktorých bude nutné hľadať nové unikátne riešenia, preukázať zodpovednosť, ale aj schopnosť spolupracovať a dotiahnuť svoj nápad do konca. Náš projekt im má pomôcť, aby našli odvahu a nebáli sa podobných výziev,“ zdôraznil projektový manažér SIEA Michal Műhl.

Workshopy sú zamerané na rozvoj kreatívneho a inovatívneho myslenia budúcich inovátorov. Mnohí z nich už teraz uvažujú, ako by mohli začať vlastné podnikanie alebo vypomôcť existujúcej firme či organizácii. Odvaha inovovať často chýba najmä malým a stredným podnikom, pre ktorých by absolventi mohli byť významnou posilou.

„Je dôležité, aby mladí ľudia prichádzali s novými nápadmi, nechali si poradiť od skúsenejších, nedali sa odradiť chybami a skúšali veci robiť inak, po novom,“ rekapituluje Tono S. dôvod, prečo do spolupráce išiel. Spojenie národného projektu s umelcom, ktorý je známy ako inovátor, bolo prirodzené. Ako jeden z mála raperov sa venuje spoločenským témam a píše silné texty aj bez vulgarizmov.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Výskum a inovácie.

Vypočujte si skladbu Tona S. – Zdravím

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA