Najväčší svetoví inovátori súčasnosti
29.4.2022

Za každou inováciou sa skrávajú inovátori - ľudia, ktorí majú vášeň pre nové veci a vidia svet inak. Nadšení sú z toho, že súčasný svet jedného dňa budú môcť zmeniť do ešte lepšej podoby a posunúť ďalej. A to aj vďaka ich inovatívnym nápadom. Pomáhajú tak zlepšovať a zjednodušovať každodenný život bežného človeka. 

Najlepšie produkty či služby by nevznikli bez tímu šikovných ľudí, ktorí mali vízie a pretvorili svoje myšlienky do niečoho zmysluplného. Za ich úspechom sa skrýva ich obrovská odvaha a aj to, že neustále sledujú nové trendy. Inovátori sú muži či ženy, ktorí zašli oveľa ďalej ako všetci ostatní. Medzi najväčších inovátorov posledných rokov patria aj tieto mená.

Elon Musk. Vizionár, ktorý pracuje na spôsoboch, ako zmeniť dopravu na Zemi a vo vesmíre. Preslávil sa najmä svojimi spoločnosťami SpaceX a Tesla Motors. Známy je podporou a vývojom ekologicky inovatívnych technológií, ktorými chce spomaliť globálne otepľovanie. Cez jeho spoločnosť SpaceX plánuje v blízkej dobe uskutočniť misiu na Mars. Plánuje totiž kolonizáciu tejto planéty. 

Jeff Bezos je zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Amazon. Je jedným z najúspešnejších podnikateľov súčasnosti a mužom, ktorý spôsobil revolúciu v elektronickom nakupovaní. Okrem toho založil spoločnosť na prieskum vesmíru Blue Origin. V júli 2021 Bezos a traja ďalší nastúpili na vesmírnu loď New Shepard a dokončili prvý úspešný let s posádkou Blue Origin.

 Larry Page je spoluzakladateľ a súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Google. Vedie jednu z najinovatívnejších a najúspešnejších spoločností na svete. Google je dominantným internetovým vyhľadávačom, ktorý zodpovedá za drvivú väčšinu všetkých vyhľadávaní na internete. Page bol tiež jedným z prvých investorov spoločnosti Planetary Resources, spoločnosti, ktorá sa zaoberá výskumom vesmíru a ťažbou asteroidov.​​​​​​​

Sergey Brin. Multimiliardový spoluzakladateľ spoločnosti Google. Podieľal sa na niektorých z najinovatívnejších technológií spoločnosti, vrátane okuliarov Google Glass a samoriadiacich áut spoločnosti Google. V spolupráci s nadáciou Michaela J. Foxa tiež daroval milióny dolárov na výskum Parkinsonovej choroby.

Özlem Türeci a Ugur Sahin sú manželia a spoluzakladatelia spoločnosti BioNTech. Stoja za prvou vakcínou proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvinuli v roku 2020. Vakcínu vyrábajú v spolupráci s medzinárodnou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer.

Oded Gal je šéf spoločnosti Zoom, pre ktorú bol pandemický rok 2020 prelomový. Platforma pre videokonferencie sa vtedy zmenila z pomaly rastúcej biznis aplikácie s množstvom konkurencie na spotrebiteľskú aplikáciu. Tú odrazu používal takmer celý svet. Tím, ktorý stojí za touto technológiou, musel zvládnuť nával používateľov.  Vďaka tomu pridali množstvo nových funkcií. Z názvu aplikácie sa navyše stalo nové sloveso, keďže milióny ľudí dennodenne “zoomovali” so svojimi priateľmi či kolegami.

Mark Zuckerberg. Zakladateľ sociálnej siete Facebook vytvoril spôsob, ako zásadne uľahčiť ľuďom komunikáciu. Takisto zmenil spôsob, akým si ľudia posielajú správy. Facebook vytvoril celú generáciu, ktorá si vyhľadáva všetky informácie, správy a zábavu online. Zuckerberg však vidí budúcnosť sociálnej siete Facebook úplne inak. V súčasnosti jeho spoločnosť Meta pracuje na transformácii siete, z ktorej chce vytvoriť Metaverzum. Ide o 3D virtuálny svet, kde sú sociálne prepojení jednotlivci či celé skupiny.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA