Pripojení 24/7: Závislosť na smartfónoch ohrozuje naše zdravie
10.8.2018

Ako vám nadmerné využívanie mobilu môže uškodiť?

Či si to priznáme alebo nie, smartfóny sa stali nevyhnutnou súčasťou nášho života. Pre mnohých sú prvou vecou, po ktorej siahame po zobudení (a to nielen preto, aby sme vypli zvoniaci budík) a poslednou, ktorú odkladáme na nočný stolík, lebo sme „tak trochu surfovali po nete“ alebo „kontrolovali emaily“ tesne pred spaním. Berieme ich so sebou na záchod, sledujeme s nimi televíziu a niektorí dokonca držia v druhej ruke mobil a pozerajú na jeho displej, zatiaľ čo si čistia zuby. Smartfóny sa stali súčasťou spoločenských stretnutí – vykladáme ich na stôl na káve a ak sme náhodou zo slušnosti vypli zvonenie, tak aspoň zopárkrát skontrolujeme prípadné notifikácie. Aj tí najslušnejší využijú šancu a siahnu po mobile, keď ich spoločnosť opustí stôl a „ide si odskočiť“. Je to však pre nás dobré?

Odborníci podrobili našu „nevinnú závislosť“ vedeckému výskumu. Ich cieľom bolo preveriť, aký vplyv má na nás neustále pripojenie k sieti a notifikácie, ktoré nám telefón posúva – či už nás upozorňuje na novú správu, email, nový „lajk“ alebo „srdiečko“ na Facebooku alebo na Instagrame. Vedci zistili, že keď sa ozve váš smartfón, vylúčia sa stresové hormóny, zvýši sa vám tep a mozog vyšle výstražný signál. Dá sa povedať, že nás upozornenia telefónu dostávajú do stresu. Niekedy si dokonca iba namýšľame, že náš telefón zavibroval a pýtal si našu pozornosť.

„Dostávame sa do okamihu, keď robíme zlé rozhodnutia, ktoré nás môžu dostať do neželaných problémov,“ tvrdí profesor Robert Lustig, ktorý poskytol rozhovor na túto tému pre Business Insider. Podľa neho si nás naše smartfóny doslova vycvičili a vytvorili nám podmienky života v napätí, ktoré blokuje naše kognitívne vnímanie.

Väčšina z nás využíva mobilný telefón súčasne s inou aktivitou, mnohí dokonca telefonujú za volantom. Vedci nás presviedčajú, že to nie je správne – iba 2,5% z nás skutočne dokáže robiť dve veci naraz plnohodnotne. Vedci však tiež dokázali, že prehnané sledovanie notifikácií na sociálnych sieťach môže podporiť vznik depresie. Profesor Robert Lustig preto odporúča, aby si spoločnosť vytvorila určité pravidlá a obmedzenia využívania telefónov na verejnosti. Súhlasíte s ním?

Zdroj: www.businessinsider.com/what-your-smartphone-is-doing-to-your-brain-and-it-isnt-good-2018-3

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA