Spása pre stromy: Zachráni ich papier z kameňa
21.8.2017

Inovatívne riešenie prichádza z Japonska.

Úplne na počiatku využívali ľudia ako podklad na písanie kameň – či už to boli steny jaskýň alebo kamenné dosky, ktoré ich neskôr nahradili. Tieto možnosti však boli stále príliš nepraktické. Prevalcoval ich papier, ktorý do našich končín prišiel z ďalekého východu. Využívame ho dodnes a hoci sa ho napríklad snažíme recyklovať, vedci odhadujú, že aj vďaka spotrebe papiera vyrúbeme v priebehu nasledujúcich sto rokov všetky stromy na planéte. V Japonsku však prišli s riešením, ktoré nás vráti do Doby kamennej. Ponúkajú papier, ktorý nie je z tradične využívanej celulózy, ale vznikol spracovaním kameňa.

Nobuyo Yamasaki zo spoločnosti TBM tvrdí, že kameň je takmer nevyčerpateľným zdrojom, ktorý pomôže zachrániť stromy pred vyrúbaním. Nobuyo predával autá a zo školy odišiel ako 15-ročný, no jeho víziou bolo založiť spoločnosť, ktorá pretrvá stáročia. Tvrdí, že po sebe chce zanechať stopu, ktorá ovplyvní ľudstvo. Inovatívny papier objavil v Taiwane a rozhodol sa, že na jeho výrobu príde s vlastnou technológiou. Napokon sa mu to podarilo a momentálne žne prvé úspechy. V čom spočívajú výhody papiera z kameňa?

Oproti tomu tradičnému šetrí nielen lesy, ale aj vodu. Na výrobu tony papiera sa spotrebuje 100 ton vody. V tomto prípade sa spotrebuje necelá tona vápenca. Papier z kameňa sa momentálne využíva hlavne ako podklad na vizitky. Oproti tomu tradičnejšiemu je tvrdší a hlavne odolnejší. Dokonca sa naň dá písať aj pod vodou. Komerčná výroba odštartovala v júni 2016 a hoci sú stále v začiatkoch, ktoré nie sú jednoduché, Nobuyo sa nevzdáva – momentálne zamestnáva 80 ľudí a do konca roka chce vykázať zisk milión jenov. Podarí sa mu to?

Pozrite si video pre viac informácií:

https://www.youtube.com/embed/ZQ0J8Ur9T-E
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA