Prihláste svoju školu na inovačný workshop
27.8.2018

Nápady študentov pomôžu zlepšiť Slovensko.

Viac ako 60 inovačných workshopov na stredných a vysokých školách doteraz pripravila Slovenská inovačná a energetická agentúra v rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Aktuálne je otvorená výzva pre prihlasovanie škôl na inovačné workshopy v školskom roku 2018/2019.

Bardejov, Liptovský Hrádok, Považská Bystrica či Hlohovec sú niekoľkými z desiatok miest, ktoré navštívili lektori národného projektu inovujme.sk počas uplynulého školského roka. Na stredných a vysokých školách ukázali študentom, ako myslieť kreatívne a inovatívne. „Počas piatich hodín lektori študentov oboznámia s každou časťou inovačného procesu. Prostredníctvom hier, testu a rozhovorov majú možnosť osvojiť si kreatívne myslenie. Učia ich aj jednu konkrétnu techniku, ako prísť na nové nápady. Tú si môžu priamo počas workshopu vyskúšať na konkrétnom zadaní z praxe,“ hovorí generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

Zadávateľom úlohy, ku ktorej treba navrhnúť vhodné riešenia, môže byť napríklad kraj, mesto, podnik alebo umelec. Študenti Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste riešili tému, ako zatraktívniť cyklotrasy v regióne Kysuce, ktorú zadávala župa. Gymnazisti z Malaciek odprezentovali svoje nápady na oživenie mestského parku a kaštieľa priamo primátorovi Jurajovi Říhovi, ktorý sa vyjadril, že viacerými podnetmi sa nechajú v meste inšpirovať. Na Spojenú školu v Novej Dubnici prišiel s lektormi projektu raper Tono S., ktorý sa so študentmi radil, ako odštartovať svoj nový projekt spájajúci hudbu so zdravým životným štýlom.

V nasledujúcich rokoch budú mať príležitosť zúčastniť sa inovačných workshopov študenti ďalších 180 škôl. Program je určený pre žiakov 3. a 4. ročníka stredných škôl a pre študentov vysokých škôl. Pre zapojenú školu je bezplatný. Plán inovačných workshopov na budúci školský rok 2018/2019 aktuálne SIEA pripravuje. Stredné a vysoké školy, ktoré majú o workshopy záujem, sa môžu prihlásiť e-mailom na adrese inovujme@siea.gov.sk, alebo telefonicky na +421 905 726 527. Národný projekt inovujme.sk je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Výskum a inovácie. Podrobnejšie informácie o workshopoch a ďalších aktivitách projektu sú zverejnené na stránke www.inovujme.sk.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA