Revolúcia medzi solárnymi panelmi
14.8.2017

Slnečnú energiu budeme zbierať aj po zotmení.

Slnečná energia je najčistejšia a najľahšie dostupná spomedzi všetkých známych zdrojov obnoviteľnej energie. Jej získavanie spočíva v dvojstupňovej premene slnečnej energie na tepelnú a následnú premenu tepelnej energie na elektrickú. Má však jeden menší háčik – na to, aby ste ju mohli čerpať a premieňať, prirodzene musí svietiť slnko. Zatiaľ čo v niektorých častiach sveta sa jedná o celkom nepodstatný háčik, v iných, kde sa dostatkom slnečného svetla v priebehu roka veľmi chváliť nemôžu, sa stáva podstatným problémom.

Aj technológia solárnych panelov však prešla za ostatné dekády vývojom a v nasledujúcich rokoch ju čaká veľmi svetlá budúcnosť. Solárne panely zbierajúce energiu zo slnka dnes už zdobia nejednu strechu aj na Slovensku, využívajú sa v komerčnej aj verejnej sfére a nájdu sa aj v domácnostiach. Ich efektivita stále nie je dokonalá, pretože nevyužívajú maximálny potenciál najdostupnejšieho zdroja energie. Tím výskumníkov z MIT sa však pokúša v tomto smere o obrovský krok vpred.

Vedci z MIT prišli s inovatívnym riešením využitím pokročilých materiálov, aby dokázali získať oveľa viac slnečnej energie. Skombinovali fotovoltické články s materiálom, ktorý dokáže absorbovať odpadové teplo produkované článkami pri ožiarení, to následne dokážu premeniť na svetelné žiarenie. Takže najprv menia svetlo na teplo a následne ho zasa menia na svetlo, no v tomto prípade také, ktoré má ideálnu vlnovú dĺžku na opätovné použitie.

„Takáto technológia je efektívnejšia, dokáže bežať viac hodín denne a dokonca dokáže produkovať nejakú elektrinu aj po západe slnka,“ hovorí Brian Bergstein, editor MIT Technology Review. Samozrejme, také jednoduché to nebude. Komponenty, ktoré využili na zloženie prelomovej technológie, nie sú najlacnejšie a pracovníci MIT momentálne testujú jej využitie len vo vákuu. Sľubujú však, že by sa do praxe mohla zaradiť v priebehu desiatich až pätnástich rokov.

Video:

https://www.youtube.com/embed/ajPqVCXBStQ
Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA