Svetlá, kamera, akcia!
29.9.2022

Ako to môže vyzerať, ak študentka dejín z budúcnosti navštívi Slovensko, aby zistila, ako u nás vyzerali inovácie v roku 2022? Dozviete sa v novom TV seriáli INOVUJME, JE TO NA NÁS z dielne inovujme.sk.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Povedzme si úprimne, laik si z tohto názvu len ťažko poskladá ucelenejšiu predstavu o tom, aké konkrétne aktivity pracovníci projektu vykonávajú. A čo tak objasniť celú myšlienku širokej verejnosti menej formálnou, no o to inovatívnejšou, zrozumiteľnejšou a pútavejšou formou, napríklad pomocou televízneho seriálu so sviežou myšlienkou? 

Presne tento nápad posledné mesiace realizovali členovia tímu inovujme.sk v spolupráci s produkčnou a eventovou agentúrou ZEBRA STUDIO, s. r. o. Námet a scenár celej série si vzal na starosť režisér Ján Guga, ktorý zastrešil aj réžiu a s produkčným tímom zabezpečili dramaturgiu, natáčanie a postprodukciu. V päťdielnom seriáli sa divákom prihovára hlavná postava Klára (Sára Polyáková) – študentka dejín z budúcnosti, ktorá pre účely svojej záverečnej práce zbiera informácie o inováciách z minulosti. Presúva sa do roku 2022, kde sa stretáva s vedením a pracovníkmi Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorí jej vysvetľujú, akým aktivitám sa venujú, aby zvýšili inovačný potenciál krajiny a pomohli realizovať myšlienky a nápady so silným podnikateľským potenciálom. Ocitnete sa tak na festivale Pohoda, uvidíte, ako prebieha hodnotenie žiadostí uchádzačov o inovačné poukážky, ktoré pomáhajú pri financovaní projektov alebo sa spolu s Klárou vyberiete za lektormi z projektu inovujme.sk do centra pre rodiny s deťmi do kaštieľa v Žitavciach, kde sa dozviete, ako vyzerá jeden z početných inovačných workshopov. V poslednej epizóde si nenechajte ujsť... Ale to by sme vám už prezradili veľa. 

Seriál uvidíte na obrazovkách RTVS, na jednotke, v pracovných dňoch od 3. do 7. októbra o 16.25 h a v repríze na dvojke od 10. do 14. októbra.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA