Študenti navrhli, ako zatraktívniť Liptovský Mikuláš
15.1.2019

Študenti dvoch stredných škôl v Liptovskom Mikuláši zažili 10. a 11. januára inovačný workshop národného projektu inovujme.sk. Počas 5-hodinového programu sa naučili techniku kreatívneho myslenia, prostredníctvom ktorej prišli na desiatky nápadov pre zatraktívnenie svojho mesta. Inovácie pre Liptovský Mikuláš odprezentovali priamo starostovi mesta.

Študenti dvoch stredných škôl v Liptovskom Mikuláši 10. a 11. januára 2019 absolvovali inovačný workshop národného projektu inovujme.sk. Počas 5-hodinového programu si vyskúšali, ako inovovať, a ponúkli desiatky nápadov pre zatraktívnenie svojho mesta. Inovácie pre Liptovský Mikuláš odprezentovali priamo primátorovi Jánovi Blcháčovi.

Zástupcovia Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry zorganizovali inovačný workshop na Evanjelickom Gymnázium Juraja Tranovského a na Strednej odbornej škole polytechnickej v Liptovskom Mikuláši.

„Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií o tom, ako začať podnikať, a naučili sme sa myslieť kreatívne. Navyše, program bol interaktívny, takže sme sa aj zabavili," hovorí Adam Haluška, tretiak na Evanjelickom gymnáziu J. Tranovského.

Pomocou techniky generovania nových nápadov študenti navrhli, ako zatraktívniť mesto. Niekoľkokrát sa opakovalo vytvorenie kultúrneho centra, ktoré by cez deň slúžilo pre deti s rodinami a večer ako priestor na prezentovanie hudobníkov z regiónu, alebo celoslovensky známych. Okrem hudobných festivalov by uvítali aj food festivaly, počas ktorých by mali obyvatelia Liptovského Mikuláša a aj turisti možnosť „ochutnať svet". Niekoľko nápadov súviselo s úpravou okolia Liptovskej Mary, napríklad vytvorenie nových mestských pláží, možnosť prenájmu vtáčieho ostrova, vybudovanie náučných chodníkov, cyklotrás alebo vytvorenie priestoru pre šport a relax. Zaujímavým návrhom bola platforma land art – vytváranie diel v krajine, podporil by sa tak turizmus spolu s umením.

Prezentácie študentov si prišiel vypočuť aj primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč: „Som rád, že mladí ľudia si všímajú priestor, v ktorom žijú. Mnohé z ich nápadov boli inšpiratívne a určite by pomohli mestu k ešte väčšej atraktivite pre domácich aj turistov."

Vyhliadka nad mestom, bike sharing, amfiteáter, zveľadenie parkov, propagácia útulkov pre zvieratá – to je len niekoľko z množstva ďalších nápadov, s ktorými študenti oboch škôl prišli. Výsledok inovačného workshopu ocenili aj zástupcovia vedenia oboch zúčastnených škôl: „Som milo prekvapená, aké zaujímavé a podnetné návrhy majú naši študenti pre zatraktívnenie mesta. Inovačný workshop im umožnil nahliadnuť do sveta podnikania. Nakoľko sú všetci prakticky zameraní a ovládajú remeslo, je pre nich vlastný startup či podnikanie ideálny spôsob uplatnenia v priemysle," hovorí riaditeľka Strednej odbornej školy polytechnickej Malvína Fuzáková Dvorožňáková.

Inovačné workshopy sú jednou z činností národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk. Realizuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra, spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Výskum a inovácie.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA