Čo majú spoločné veterná turbína a elektromobil?
19.9.2017

Spoločnosť Tesla oznámila netradičnú spoluprácu.

Nie, titulok nášho článku nie je začiatok novej éry vtipov z oblasti inovácií, ale predzvesťou spolupráce najväčšieho výrobcu turbín na svete – dánskej firmy Vestas, ktorá chystá spoločný projekt s Teslou. O Tesle, výrobcovi elektromobilov, ste už zaručene počuli. Spoločnosť Vestas, ktorá má korene v Dánsku, pôsobí na trhu už od roku 1945 a momentálne je popredným výrobcom veterných turbín. Spolu si dali za cieľ niečo, čo poteší mnohých z nás – chcú znížiť cenu elektrickej energie.

Spolupráca spočíva vo vytvorení veľkých energetických úložísk, ktoré nahradia prácu veterných turbín v prípade bezvetria. Na projekte sa podieľajú aj ďalšie firmy. Tesla pod vedením Elona Muska, expanduje do Južnej Austrálie. Podpísali zmluvu s úradmi na dodanie solárnych striech a batérie Powerwall, ktoré ukladajú solárnu energiu. Táto oblasť je známa výpadkami prúdu, ktorých dopad môže obmedziť práve alternatívny zdroj energie.

Spomínané batérie na uskladnenie solárnej energie by mali podporiť aj veterné turbíny v prípade pre nich zlých (teda nedostatočných) poveternostných podmienok. Využitie batérií na uskladnenie energie vytvorenej turbínami je ale ešte len v testovacej fáze. Spoločnosť Vestas sľubuje, že ak bude ich testovanie úspešné, bude to znamenať šetrenie rozpočtu ich zákazníkov, čiže zníženie celkovej ceny za elektrinu. Netradičné spojenie americkej a dánskej spoločnosti by tak prinieslo viacero benefitov naraz.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA