Vo svojej práci vidím potenciál robiť veci lepšie
2.8.2018

Ronald Filo hovorí o svojej práci v startup-e DECENT a o blockchaine.

Môžeme sa dočítať, že technológia blockchain je „špeciálny druh distribuovanej databázy uchovávajúcej neustále sa rozširujúci počet záznamov, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu ako z vonkajšej strany, tak aj zo strany samotných uzlov peer-to-peer siete.“ Podobne exoticky znie, keď Ronald Filo hovorí o svojej práci v startup-e DECENT. Neviete, o čo presne ide, ale je jasné, že sa pozeráte cez okno do budúcnosti.

Čo je teda náplňou vašej práce? Ako by ste ho vysvetlili laikom?

Používame vlastný blockchain, ktorého cieľom je distribúcia digitálneho kontentu. Blockchain si môžeme predstaviť ako decentralizovanú sieť počítačov, ktoré zdieľajú a distribuujú nejaký kontent, teda obsah. To je výhoda blockchainu, pretože ak by sa vyskytli útoky na nejaké servery, nestane sa mu nič a informácie v ňom ostanú zachované. Navyše tým, že systém nie je centralizovaný, nepotrebuje centrálnu autoritu. NOD-y, teda počítače, ktoré sú pospájané, sa vzájomne akoby dohodnú na transakciách, ktoré sa ukladajú do databázy, teda na tom, či sú alebo nie sú tieto transakcie platné. Ak je operácia platná, zaradí sa do nejakého bloku. A tieto bloky tvoria blockchain.

Nie som si istý, či celkom rozumiem. Čo je u vás meradlom úspechu?

Nie sme štandardná firma, ktorá má produkt a ten predáva. Takisto blockchain nevlastníme. Staviame ho pre ľudí, ktorí sa na to vyzbierali. Projekt vznikol tak, že sa dali dokopy šikovní ľudia, ktorí mali nejaký nápad, v tomto prípade distribúciu kontentu. Oznámili to svetu a vyzbierali na to nejaké príspevky. To umožnilo vytvoriť blockchain. Tvorí ho nejaká komunita ľudí, ktorí tam majú zakúpené DCT – čo je názov nášho tokenu resp. kryptomeny. A my sa snažíme naprogramovať nejaký ekosystém okolo toho celého a snažíme sa to pre tú komunitu robiť tak, aby bola spokojná. Meradlom úspechu pre nás je – čím viac sa náš blockchain bude používať a čím viac projektov na ňom bude bežať, tým lepšie. To spôsobí, že je väčší záujem o tokeny, ktoré sa tým zhodnocujú.

Token, DCT... To je priveľa nových pojmov.

Na tomto princípe vo všeobecnosti funguje ICO...

Čo je to ICO?

ICO je forma „crowdfundingu“ a firma má takto možnosť získať peniaze na financovanie nápadu/projektu. ICO je skratka pre Inicial coin offering, teda niečo ako prvotná ponuka mincí. Napríklad si poviem, že budem mať nové tokeny, ktoré sa volajú povedzme Miško. Bude ich 10 miliónov. A idem robiť nejaký projekt. Teda idem tieto zatiaľ neexistujúce tokeny predávať, povedzme jeden po jednom cente. Ľudia za ne budú platiť bitcoinmi, alebo inou menou. Keď sa táto fáza uzavrie, zráta sa, koľko sa vyzbieralo – a to sú peniaze do nadácie, ktorá potom tokeny vytvorí a pošle ich ľuďom, ktorí si ich kúpili. A keď sa začnú tokeny používať, ich hodnota rastie a ľuďom sa tak začne vracať alebo zhodnocovať vstupný kapitál.

Ako dlho beží váš projekt?

ICO bežalo v septembri 2016 a trvalo 6 týždňov. Po ICO sme sa venovali vývoju produktu a našej siete, ktorá bola spustená pred necelým rokom. Ja som tu pol roka.

Ste slovenská firma?

Viac-menej celosvetová. Firma je švajčiarska, ústredie máme v Bratislave, ale máme kancelárie aj v Šhanghaji, Hong Kongu a v New Yorku, primárne komunikujeme v angličtine a máme plán expandovať aj do iných krajín.

Čo vás na vašej práci najviac baví?

Vidím v nej potenciál robiť veci lepšie. Ak chceme nájsť vzletné prirovnanie, je to, ako keď prišiel internet, alebo smartfóny. Spočiatku toho telefóny veľa nevedeli, ale neskôr sa ich možnosti rozšírili. Naša technológia zaujíma veľa firiem a je to určite budúcnosť.

Môžu tieto inovácie pretekať do technicky zaostalejších oblastí?

Iste, veď aj lístok na vlak by mohol byť token na nejakom blockchaine. Samozrejme, v prípade železničnej spoločnosti nemusí byť takéto riešenie efektívne. Ale viem si predstaviť aj také uplatnenie, ako sledovanie potravín v celom reťazci od dopestovania, výroby, cez obchod až na náš stôl, pretože sa tieto informácie neuchovávajú. Keby na blockchaine bolo zaznamenané všetko, odkedy ovocie narástlo na strome, až kým sa to dostalo do nášho jogurtu, dalo by sa napríklad skontrolovať, kde nastal problém, ak výrobok nie je v poriadku. V prípade centrálnej autority by mohli vzniknúť pochybnosti, že niekto údajmi manipuluje, ale na blockchaine je všetko zaznamenané autenticky.

Vaša práca je teda najmä investíciou do budúcnosti.

Možno je blockchain zatiaľ v plienkach pokiaľ ide o jeho využiteľnosť, no postupne sa môžu ukázať ďalšie a ďalšie spôsoby jeho uplatnenia a zjednoduší nám to veľmi veľa vecí. Veď aj v začiatkoch internetu nik netušil, že budú povedzme internetové obchody. Teda o päť alebo desať rokov ešte len uvidíme, na čo všetko je to dobré. Novinky okolo tejto oblasti rastú exponenciálnou mierou a už len okolo bitcoinu je plno brutálne inteligentných ľudí, ktorí tomu rozumejú. Myslím si napríklad, že ľudstvo o päťdesiat rokov bude vyzerať celkom inak. Transformuje sa komunikácia medzi ľuďmi. Internet umožňuje ľudom, aby sa spolčili a riešili problémy, povedzme aj nespokojnosť s tým, ako im niekto vládne. Možno budú štáty bližšie k ľuďom a ich hospodárenie bude transparentnejšie. Všetko závisí od ľudí, teda aj spôsob, akým sa využijú technológie.

Koľko hodín denne pracujete?

Je to rôzne. Tým, že sme start up, nie je nutné chodiť na ôsmu, často sa pracuje z domu, niekedy musíme komunikovať s Čínou a prispôsobiť sa tomu. Niekedy toho treba urobiť viac, ale sme fajn partia a keď niekto niečo rieši, vie, že tu má kolegov, ktorí mu poradia. Stále je tu príjemná domáca atmosféra.

Keď hovoríte svojej rodine, alebo priateľom o práci, rozumejú vám?

Kamaráti tomu rozumejú, ale mame stačí, keď poviem, že pracujem na novej technológii, ktorá má budúcnosť. Usmeje sa a je spokojná.

Domovská stránka Európsky Fond Regionálneho Rozvoja
Domovská stránka Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Domovská stránka Ministerstvo hospodárstva SR
Domovská stránka SIEA